Janez Strehovec

Janez Strehovec

Filozof  izr. prof. dr. Janez  Strehovec pogodbeno predava predmet Teorija novih medijev na ljubljanski ALUO in deluje kot eden glavnih raziskovalcev pri evropskem raziskovalnem projektu s področja elektronske literature ELMCIP (Hera). Je avtor sedmih knjig s področja kulturnih študijev, estetike in e-literarne teorije, zadnja med njimi je Besedilo in novi mediji (2007) ter vrste spremnih študij k slovenskim prevodom del tujih teoretikov (od Viriliove Hitrosti osvobodtve ,1996, do Gallowayeve Teorije video iger, 2011).

Svoje strokovne in znanstvene tekste pogosto objavlja na tujem, recimo v Journal of Popular Culture, Afterimage, Dichtung Digital, Organdy Quarterly, Cybertext Yearbook, Glimpse, Topos, Digital Creativity, Technoetic Arts in C-Theory, referate pa redno predstavlja na medn. konferencah v Evropi, Mehiki, Avstraliji, Singapurju in v ZDA. Nekaj njegovih esejev je objavljenih tudi kot samostojna poglavja v znanstvenih knjigah, izdanih v Evropi in ZDA, (recimo v R. Simanowski et al. “Reading Moving Letters”, P. Majkut (ur.) : “Phenomenology and Media”, in P. Bootz and C. Baldwin (ur.): “Regards Croises”).

Sredi 70. let 20. stoletja je pisal in objavljal tudi poezijo (izdal je tudi tri zbirke), vendar je že kmalu dokončno prenehal z objavljanjem.

Izdelava: Pika vejica