Stefano Benni

Gospod Ničla

prevod: Janko Petrovec

izid: 2010

zbirka: Stopinje

zvrst: kratke zgodbe

avtor_ica: Stefano Benni

prevajalec_ka: Janko Petrovec

kategorija: knjige

Stefano Benni, rojen leta 1947 v Bologni, sodi med najbolj in največkrat prevajane sodobne italijanske pisatelje, še zlasti če brskamo med avtorji politične satire.

O knjigi

Stefano Benni, rojen leta 1947 v Bologni, sodi med najbolj in največkrat prevajane sodobne italijanske pisatelje, še zlasti če brskamo med avtorji politične satire. Leta 1983 je izšel njegov roman emlja! in ga umestil med najbolj prodajane domače avtorje v Italiji. Za njim je objavil vsaj trideset knjig leposlovja in publicistike,vse pa zaznamuje igrivo pero, ki se brez predsodkov sprehaja od politične srhljivke do pravljice ter od tesnobne apokaliptične kratke zgodbe do groteske. Kljub včasih temačnemu, s fantazijo prepojenemu in pretiranemu karakteriziranju likov so njegove zgodbe presenetljivo blizu realnosti, iz katere tudi črpajo tematske impulze. Čeprav je površje njegovega pisanja nekam glasno in obloženo, pa Benni v podtonih ostaja otožen in resnoben ter vedno sledi moralnemu imperativu družbene kritike.

Iz knjige

Teroristično skupino, ki jo bomo seveda nadzorovali mi, bodo sestavljali predstavniki tistih družbenih skupin, ki jih zmerna večina prebivalstva trenutno najbolj sovraži: tujec z Bližnjega vzhoda, anarhist, blebetava radikalka, homoseksualec (ampak ne modni kreator) in še nekdo, ki ga bomo izbrali med komarofilskimi ekologi, pomivalci vetrobranskih stekel na križiščih in bivšimi partizani. Potrudili se bomo, da bo koktejl teroristov odvratno popoln.