Tomo Podstenšek

Malo drugače

25,00 

avtor_ica: Tomo Podstenšek

zbirka: Prišleki

zvrst: roman

obseg: 288

kategorija: knjige

Napeta nočna razprava med odtujenima bratoma Petrom in Tomažem, ko prvi drugega prosi za nenavadno, celo šokantno uslugo.

O knjigi

Malo drugače je roman Toma Podstenška, v katerem spremljamo več generacij članov razširjene družine. V prepletenih zgodbenih linijah tematizira različne obrambne mehanizme ljudi, ujetih v nefunkcionalne partnerske odnose, konflikte med starši in otroki, vprašanje medgeneracijske solidarnosti, rivalstva med sorojenci ter njihovo socialno-ekonomsko razslojevanje. Jedrno zgodbo romana predstavlja napeta nočna razprava med odtujenima bratoma Petrom in Tomažem, ko prvi drugega prosi za nenavadno, celo šokantno uslugo. Ta družinska zgodba je v svojem bistvu univerzalna, saj se obžalovanja, nasilje in vulgarnost ironično stapljajo z velikimi in sijočimi sanjami likov, ki bi morda lahko živeli malo drugače – ali pa tudi ne. Več o tem izvemo zaradi vznemirljivih posegov vsevednega pripovedovalca v besedilo.

O avtorju_ici

Rojen 1981 v Slovenj Gradcu. Osnovno šolo in gimnazijo dokončal v Mariboru in se po maturi vpisal na pravno fakulteto. Piše kratko prozo, romane, otroško literaturo in dramske tekste; objavljal v Dialogih, Mentorju ter prevodno v madžarski reviji Jelenkor. Nekaj besedil (pravljice, humoreske, kratke zgodbe) je bilo odkupljenih ali nagrajenih na različnih natečajih Radia Slovenija in predvajanih v oddajah Literarni nokturno, Humoreska tega tedna ter Lahko noč, otroci. Jeseni 2011 je izšel njegov romaneskni prvenec Dvigalo (Litera), ki je bil pred tem objavljen že kot podlistek v časniku Večer. Leta 2012 je sledila objava drugega romana z naslovom Sodba v imenu ljudstva (Droplja), ki se je uvrstil med deset nominirancev za nagrado kresnik. Izbor svoje kratke proze je strnil v knjigo Vožnja s črnim kolesom (Droplja, 2013), nakar je 2014 izšel še njegov tretji roman Sredi pajkove mreže (Litera).