Tomaž Šalamun

Ta, ki dviga tačko, spi

19,00 

izid: 2015

zbirka: Prišleki

zvrst: poezija

avtor_ica: Tomaž Šalamun

kategorija: knjige

Ko je Tomaž Šalamun (1941–2014) pred nekaj leti prebral nagrajeno knjigo  Krčrk  Karla Hmeljaka, je bil, kot je sam povedal, noro navdušen.

Ni na zalogi

O knjigi

Ko je Tomaž Šalamun (1941–2014) pred nekaj leti prebral nagrajeno knjigo Krčrk Karla Hmeljaka, je bil, kot je sam povedal, noro navdušen. Celo tako, da je Karlu Hmeljaku – ki mu je knjigo tudi posvetil – priznal, da ga je kot pesnik prehitel. A prehiteti Tomaža Šalamuna je seveda nemogoče, pa če si še tako dober bralec. Ali jadralec. Šalamuna je prehitela edino poezija, in njegovo poezijo je prehitela smrt. Ta, ki dviga tačko, spi, je postumna pesniška zbirka našega največjega pesnika. Šalamunove besede imajo veter. Druga drugo prehitevajo. Ne pustijo se ujeti. Kaj je s to vodo? Prevelika je. Zbirka je povabilo, da jo prejadramo.

Iz knjige

Kaj je s to vodo? Prevelika je. Jaz sem jo imenoval ocean milosti in ljubezni.

O avtorju_ici

Tomaž Šalamun tako pri nas kot v svetu velja za enega izmed največjih sodobnih slovenskih pesnikov. Kritiško zanimanje je pritegnil že s prvo zbirko, Poker, ki jo je izdal pri 25. Tomaž Šalamun se je rodil 1941 v Zagrebu in velja za enega izmed najpomembnejših osebnosti vzhodnoevropske literarne avantgarde. Njegove knjige so prevedene v več kot dvajset jezikov, od tega jih je v angleščini izšlo okoli deset. Tomaž Šalamun je v Ljubljani diplomiral iz umetnostne zgodovine, zadnja leta pa je kot predavatelj kreativnega pisanja dejaven predvsem v ZDA, kjer ima na mlajše generacije nesporen vpliv. V ZDA je bil sicer prvič povabljen leta 1970, ko je svoje delo razstavljal v MOMI. Tomaž Šalamun je avtor nekaj desetin knjig, za katere je prejel vse pomembne slovenske literarne nagrade za poezijo (vključno s Prešernovo) in tudi mnogo mednarodnih. V ZDA kot predavatelj gostuje na različnih univerzah, živi pa v Ljubljani.