Jure Jakob

Drobne opazke

21,00 

avtor_ica: Jure Jakob

zbirka: Prišleki

zvrst: poezija

obseg: 84

kategorija: knjige

Temni tolmuni in svetle jase tako niso skrajnosti sveta, temveč nahajališča podob.

O knjigi

Drobne opazke niso tako drobne, kot namiguje njihov naslov. Sedma pesniška zbirka Jureta Jakoba, ki nas vsakič znova osupne in navduši s svojim imenitnim pesniškim izrazom, se namreč ukvarja z legami življenja in smrti in vsem vmes. Temni tolmuni in svetle jase tako niso skrajnosti sveta, temveč nahajališča podob za pesnika, ki se prelevi v pretanjenega opazovalca in si zna zastaviti tista prava vprašanja, ki razpirajo pomene narave, pa naj gre za tisto zunaj ali tisto znotraj nas – oboje je isto, oboje je vse.

Jure Jakob (1977) je avtor sedmih pesniških zbirk (poleg pričujoče so tu še Tri postaje, Budnost, Zapuščeni kraji, Delci dela, Lakota in Učitelj gluhih, učenec nemih), esejistično-prozne knjige Hiše in drugi prosti spisi, monografske študije o pripovedništvu Lojzeta Kovačiča in štirih pesniških slikanic za otroke. Za svoja dela je prejel mnoge nagrade, med drugim zlato ptico, kritiško sito, Rožančevo nagrado in nagrado Prešernovega sklada za zbirko Lakota. Živi in ustvarja v Savljah v Ljubljani.

O avtorju_ici

Jure Jakob se je rodil l. 1977 v Celju. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je magistriral iz primerjalne književnosti. Je avtor petih pesniških zbirk (Tri postaje, Budnost, Zapuščeni kraji, Delci dela, Lakota), monografske študije o pripovedništvu Lojzeta Kovačiča Otroški pogled, esejistično prozne knjige Hiše in drugi prosti spisi in dveh pesniških slikanic za otroke (Morje, Skrivni gozd). Za svoja dela je prejel naslednje nagrede: zlato ptico (2004), nagrado za obetavne mlade slovenske umetnike; kritiško sito (2016), nagrado za najboljšo knjigo preteklega leta; in Rožančevo nagrado (2016), nagrado za najboljše esejistično delo preteklega leta. Živi in ustvarja v Savljah pri Ljubljani.