Matevž Kos

Fragmenti o celoti

izid: 2007

zbirka: Novi pristopi

zvrst: teorija

avtor_ica: Matevž Kos

kategorija: knjige

Matevž Kos (Ljubljana, 1966) je literarni zgodovinar, kritik in esejist.

O knjigi

Matevž Kos (Ljubljana, 1966) je literarni zgodovinar, kritik in esejist. V letih 1993–1998 je bil odgovorni oziroma glavni urednik revije Literatura. Diplomiral je iz primerjalne književnosti in literarne teorije ter filozofije. V službo hodi na ljubljansko Filozofsko fakulteto, kjer je leta 2001 doktoriral. Za knjižni prvenec Prevzetnost in pristranost (1996), ki je leta 2006 izšel tudi v hrvaškem prevodu, je prejel nagrado Marjana Rožanca, za monografijo Poskusi z Nietzschejem (2003) pa Zoisovo priznanje. Pripravil in komentiral je nekaj antologijskih izborov (V. Taufer, S. Kosovel, The Slovenian Essay of the Nineties, F. Nietzsche, Mi se vrnemo zvečer: antologija mlade slovenske poezije 1990–2003, M. Dekleva). Fragmente o celoti, ki so njegova peta samostojna knjiga, sestavlja sedem tekstov, posvečenih slovenskemu pesništvu od Srečka Kosovela in Antona Podbevška pa do današnje »mlade slovenske poezije«.

Iz knjige

Ali je pri iskanju odgovora na vprašanje »Kako govorimo, ko si upamo govoriti?« kakorkoli lahko v pomoč katedra za literarno zgodovino? Vsekakor in nikakor, vselej in nikdar.

O avtorju_ici

Matevž Kos (Ljubljana, 1966) je literarni zgodovinar, esejist in urednik. V letih 1993–1998 je bil odgovorni urednik revije Literatura, pri LUD Literatura danes ureja knjižni zbirki Novi pristopi in Labirinti. Na ljubljanski Filozofski fakulteti, kamor hodi v službo, je diplomiral iz primerjalne književnosti in filozofije ter doktoriral iz literarnih ved. Avtor devetih knjig (pet jih je izšlo tudi v hrvaškem prevodu), številnih razprav, esejev, literarnih kritik in kolumn, pripravil in komentiral je nekaj antologijskih izborov (V. Taufer, S. Kosovel, M. Dekleva, F. Nietzsche, mlada slovenska poezija 1990–2003, The Slovenian Essay of the Nineties). Za svoj knjižni prvenec Prevzetnost in pristranost (1996) je prejel nagrado Marjana Rožanca, za monografijo Poskusi z Nietzschejem (2003) pa Zoisovo priznanje Republike Slovenije.