Akcija!

Davorin Lenko

Triger

15,00 

izid: 2021

zbirka: Prišleki

zvrst: roman

avtor_ica: Davorin Lenko

kategorija: knjige

Tretji roman Davorina Lenka Triger nas skozi zgodbo protagonistke Aleksandre, ki jo že od nekdaj fascinirajo serijski morilci, posrka v spiralo zablod, strasti in smrti.

O knjigi

Tretji roman Davorina Lenka Triger nas skozi zgodbo protagonistke Aleksandre, ki jo že od nekdaj fascinirajo serijski morilci, posrka v spiralo zablod, strasti in smrti. Ko Darijan Urh sredi Ljubljane umori dve ženski in nato skrivnostno izgine, se začne prava javna obsesija okrog njegovega »filozofskega« manifesta Cona, v katerem napoveduje prihod apokaliptično-utopične Dobe Ženske. Aleksandra, ki se obenem bori z lastnimi poželenji, zmotami in hotenji, se začne vedno bolj poglabljati v besedilo in s tem v notranji svet morilca.

Roman odpira mnoga vprašanja o prevladi, manipulaciji, nagonih in obsedenostih, obenem pa raziskuje »trenutek prsta na sprožilcu« – in to ob polnem zavedanju, da ko enkrat nanj pritisnemo, ni več poti nazaj.

Iz knjige

Kombinacija morilca, ubežnika, manifesta in seksualno motiviranih umorov je bila dovolj, da je zavrelo tako v medijih kot med prebivalstvom. Ljudje so spraševali »Zakaj?« in odgovor, tako se je vsaj zdelo, je bil enkrat za spremembo na dosegu roke. Ta dva umora sta prišla s priročnikom. Z manifestom. S Cono. Kot sestradan demon je besedilo čakalo bralce.

O avtorju_ici

Davorin Lenko se je rodil leta 1984. Na ljubljanski Filozofski fakulteti je študiral primerjalno književnost in literarno teorijo ter diplomiral leta 2012. Je avtor petih samostojnih literarnih knjižnih del. Za roman Telesa v temi je leta 2014 prejel nagradi kresnik in kritiško sito, knjigo pa je Društvo slovenskih pisateljev leta 2016 prevedlo v nemščino. Njegova zbirka kratke proze Postopoma zapuščati Misantropolis je bila nominirana za nagrado novo mesto short. V letu 2017 je izdal roman Bela pritlikavka in z njim zaključil neformalno trilogijo teles(nosti). V letu 2019 je bila v gledališču Glej uprizorjena monodrama Psiho, ki sta jo po Lenkovi avtorski predlogi v monodramo predelala režiser Jaša Koceli in igralec Domen Valič. Njegova zbirka kratke proze Psihoporn je bila leta 2021 nominirana za nagrado Evropske unije za književnost (EUPL), istega leta pa je za kratko zgodbo “Violina in žiletke” prejel nagrado arsova lastovka, ki jo podeljuje Radio Slovenija.