LUD Literatura

Davorin Lenko

Davorin Lenko

Davorin Lenko se je rodil leta 1984. Na ljubljanski Filozofski fakulteti je študiral primerjalno književnost in literarno teorijo ter diplomiral leta 2012. Je avtor petih samostojnih literarnih knjižnih del. Za roman Telesa v temi je leta 2014 prejel nagradi kresnik in kritiško sito, knjigo pa je Društvo slovenskih pisateljev leta 2016 prevedlo v nemščino. Njegova zbirka kratke proze Postopoma zapuščati Misantropolis je bila nominirana za nagrado novo mesto short. V letu 2017 je izdal roman Bela pritlikavka in z njim zaključil neformalno trilogijo teles(nosti). V letu 2019 je bila v gledališču Glej uprizorjena monodrama Psiho, ki sta jo po Lenkovi avtorski predlogi v monodramo predelala režiser Jaša Koceli in igralec Domen Valič. Njegova zbirka kratke proze Psihoporn je bila leta 2021 nominirana za nagrado Evropske unije za književnost (EUPL), istega leta pa je za kratko zgodbo “Violina in žiletke” prejel nagrado arsova lastovka, ki jo podeljuje Radio Slovenija.

Avtorjevi novejši prispevki
 • 10 posmrtnih ostankov avtorja

  Vse je resnično, vse je dovoljeno.

 • Ne govorit psihiatru v metaforah!

  Večkrat te kontaktirajo neznanci ali polznanci in te povprašajo o tem, kako uspeti kot pisatelj, kako napisati dober tekst in, še pomembneje – tako oni –, kako čim hitreje objaviti napisano delo pri po možnosti čim večji založbi. In ti se znajdeš v skrajno neprijetni situaciji, saj moraš ohraniti nivo profesionalizma – ali pa vsaj njegovo iluzijo –, obenem pa si nekako zavezan, da poveš resnico, torej: da ni pravil, ni enačbe in da ni univerzalnega nasveta.

 • Triger

  »Že leta se ukvarjam s tem vprašanjem …« je rekel zamišljeno. »Mislil sem, da se bo sčasoma pokazal odgovor. Pa se ni. Najbrž ga sploh ni.«

 • Ženska boli

  Ljubim ga, ne razumi me narobe, a ko ga včasih tako gledam, se mi zdi, kot bi gledala kakšno žival na robu izumrtja. In hkrati čutim in vem, da to na neki način tudi je.

 • Ven od tod

  »Mislim, da sem splavila.« Ni vedela, ali je to rekla a slovenščini ali v angleščini: »I think I’ve just had … →

Vsi avtorjevi prispevki

Kdor bere, je udeležen!

Prijava na Literaturin obveščevalnik

* obvezno polje

Za obveščanje uporabljamo storitev Mailchimp, ki bo tvoje podatke uporabljala skladno s pravili. Vedno si lahko premisliš. Brez nadaljnjega. Navodila za odjavo ali spremembo nastavitev so na dnu vsakega elektronskega dopisa. Tvoje podatke in odločitve bomo spoštovali. Spodaj lahko potrdiš, da se s tem strinjaš.