Tomo Virk

Izleti čez mejo

izid: 2008

zbirka: Novi pristopi

zvrst: esejistika

avtor_ica: Tomo Virk

kategorija: knjige

Tomo Virk (1960) je literarni teoretik, esejist in prevajalec.

O knjigi

Tomo Virk (1960) je literarni teoretik, esejist in prevajalec. Je redni profesor na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo ljubljanske Filozofske fakultete. Za zbirko esejev Ujetniki bolečine (Mihelač, 1993) je prejel nagrado Marjana Rožanca, za knjigo Bela dama v labirintu: idejni svet J.L. Borgesa (LUD Literatura, 1994) nagrado zlata ptica, za znanstveno monografijo Strah pred naivnostjo: poetika postmodernistične proze (LUD Literatura, 2000) pa zlati znak ZRC SAZU. Izleti čez mejo je njegova enajsta samostojna knjiga.

Iz knjige

… Don Kihota je še danes gotovo nadvse vredno brati zaradi njegovega humorja in komike ter čistega bralskega užitka ob tem, vendar pa predvsem zato, ker se njegovemu avtorju – k sreči – ni posrečilo napisati zgolj tistega, kar je nameraval.

O avtorju_ici

Tomo Virk (1960) je literarni zgodovinar in teoretik, esejist in prevajalec, redni profesor na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo ljubljanske Filozofske fakultete. Za zbirko esejev Ujetniki bolečine (Mihelač, 1993) je prejel nagrado Marjana Rožanca, za knjigo Bela dama v labirintu: idejni svet J. L. Borgesa (LUD Literatura, 1994), ki je leta 2013 izšla tudi v hrvaškem prevodu, nagrado zlata ptica, za znanstveno monografijo Strah pred naivnostjo: poetika postmodernistične proze (LUD Literatura, 2000) pa zlati znak ZRC SAZU.