ur. Matevž Kos

Dostojevski in jaz

29,00 

izid: 2021

zbirka: Novi pristopi

zvrst: esejistika

avtor_ica: ur. Matevž Kos

kategorija: knjige

Knjiga prinaša 17 raznovrstnih prispevkov slovenskih piscev na naslovno temo: od bolj splošnih, ki se dotikajo ključnih razsežnosti in tematskih poudarkov pri Dostojevskem, a hkrati s prepoznavno (avto)refleksivno noto.

O knjigi

Knjiga prinaša 17 raznovrstnih prispevkov slovenskih piscev na naslovno temo: od bolj splošnih, ki se dotikajo ključnih razsežnosti in tematskih poudarkov pri Dostojevskem, a hkrati s prepoznavno (avto)refleksivno noto. Sledijo teksti, ki se posvečajo specifičnim, a še kako pomembnim vprašanjem, povezanim z avtorjevim opusom oziroma njegovim pogledom na svet, na zgodovino Rusije in Evrope ter, navsezadnje, vplivom na druge pisce, tudi filozofe in publiciste. V ta problemski sklop sodi kompleksno vprašanje o recepciji Dostojevskega v slovenski literaturi in kulturni zgodovini. Proti koncu se knjiga vrača na začetek: z bolj avtorsko obarvanimi prispevki, ki Dostojevskega – tudi iz čisto osebne perspektive – aktualizirajo in ga hkrati uvrščajo v svojo lastno zgodovino branj in s tem (samo)refleksije. Kako je potemtakem, čisto konkretno, z Dostojevskim in mano? O čem se pogovarjamo, če se pogovarjamo o naju? Dostojevski in jaz, torej.

Sodelujoči avtorji in avtorice: Aleksander Skaza, Janko Kos, Gorazd Kocijančič, Borut Kraševec, Pavle Rak, Igor Grdina, Urša Zabukovec, Tine Hribar, Neža Zajc, Ivan Verč, Alenka Koron, Sergej Valijev, Matic Kocijančič, Simon Malmenvall, Blaž Podlesnik, Tomo Virk, Jure Jakob.