Primož Čučnik

Niti v sanjah

21,00 

zbirka: Prišleki

zvrst: poezija

avtor_ica: Primož Čučnik

kategorija: knjige

Realnost sanj v Čučnikovi poeziji je lahko razumljena dobesedno, kot pletenje niti, ki sledijo neki budni logiki »sanjanja«, ali sprevrnjeno, da so v nas (in da se nam dogajajo) stvari, ki si jih ne znamo predstavljati niti v sanjah.

O knjigi

Niti v sanjah je deseta samostojna pesniška knjiga Primoža Čučnika. Če je bila knjiga Ti na s tikanje smrti in poskus soočenja z mislijo nanjo, Piš čez sen pa ena sama dolga pesem, ki svoje tematike tke na način besedne improvizacije, potem Niti v sanjah nadaljujejo in nekako sklenejo ta lok, pri čemer Čučnik svojo pesniško os v tej knjigi poveže s Heraklitovim izrekom o mnoštvu svetov; s svetom budnih, ki imajo en sam, skupni svet, in svetovi spečih, ki imajo vsak svojega lastnega. Pesnik je za zdaj nekje vmes. Realnost sanj v Čučnikovi poeziji je lahko razumljena dobesedno, kot pletenje niti, ki sledijo neki budni logiki »sanjanja«, ali sprevrnjeno, da so v nas (in da se nam dogajajo) stvari, ki si jih ne znamo predstavljati niti v sanjah. Velika téma, ki povezuje vse, kar se je nabralo med budnostjo in snom, ostaja tek časa. Osrednja in zaključna pesnitev »Tok« je namreč narejena iz snovi hlapljivega spomina in domišljije nedoživetega, Niti v sanjah pa je tudi knjiga še živega, nedavno minulega, angažiranega trenutka.

Iz knjige

Vrabec je živčen. Kos je temen ptič.

O avtorju_ici

Primož Čučnik, pesnik, pisatelj, prevajalec, urednik. Izdal je deset pesniških zbirk, nekaj esejev in proze, med drugim knjige Dve zimi (1999, Nagrada za prvenec), Delo in dom (2007, Nagrada Prešernovega sklada), Kot dar (2010, Jenkova nagrada), Mikado (2012, Veronikina nagrada) in nazadnje Niti v sanjah (2022). Iz poljščine in angleščine je (so)prevajal več sodobnih avtorjev (Białoszewski, Sommer, Świetlicki, Wiedemann, Sosnowski, O’Hara, Bishop, Ashbery, Cage, Whitman, Auden). Dolga leta je bil odgovorni urednik revije Literatura, kjer zdaj ureja poezijo, poleg tega je ustanovitelj in urednik pri založbi Šerpa (od 2003). Sodeloval je na muzični kompilaciji Košček hrupa in ščepec soli (2002) in je še aktivni član CPG (trio s Tomažem Gromom in Ano Pepelnik). Trenutno v Ludiknjigarni vodi cikel Poezija na podlago in zgleda starejši kot na zgornji fotki.