Akcija!

Max Brod

Franz Kafka: biografija

prevod: Tomo Virk

20,00 

izid: 2022

zbirka: Labirinti

zvrst: biografija

avtor_ica: Max Brod

prevajalec_ka: Tomo Virk

kategorija: knjige

Pisatelj in skladatelj Max Brod (1884–1968) je bil od študijskih let pa do Kafkove prezgodnje smrti najtesnejši prijatelj avtorja Preobrazbe , Gradu , Proces a in drugih mojstrovin.

O knjigi

Pisatelj in skladatelj Max Brod (1884–1968) je bil od študijskih let pa do Kafkove prezgodnje smrti najtesnejši prijatelj avtorja Preobrazbe, Gradu, Procesa in drugih mojstrovin. Srečevala sta se bolj ali manj vsak dan, skupaj sta obiskovala judovsko gledališče, literarne večere in predavanja, potovala po Češki in po Evropi, skupaj prebirala literarna dela svojih favoritov, posvečena sta bila v intimne skrivnosti drug drugega. Brod je bil nazadnje tisti, ki je ohranil Kafkovo literarno zapuščino pred uničenjem in poskrbel za objavo njegovih najpomembnejših del, bolj ali manj pa tudi vseh drugih. Kot najboljši poznavalec Kafkovega življenja je o njem napisal več knjig, njegov lik je celo ovekovečil v romanu.

Podatkovno najcelovitejši in največkrat ponatisnjeni ter dopolnjeni življenjepis je prvič izšel leta 1937 pod preprostim naslovom Franz Kafka. Biografija. Brod nas seznanja s podrobnostmi iz prijateljevega življenja, kot opazovalec iz prve roke komentira njegova družinska razmerja, osebne dileme in ljubezensko življenje, objavlja pa tudi kopico dokumentov ter osebnih pričevanj, ki pomembno osvetljujejo Kafkov literarni opus in njegov pogled na svet. Brodova komunikativno napisana Biografija je tako ne le avtentičen prikaz Kafkovega življenja, temveč tudi neprecenljiv vir za vsakogar, ki se želi z življenjem in delom tega modernega klasika spopasti kot interpret.