Andrej Blatnik

Knjige na poti

21,00 

avtor_ica: Andrej Blatnik

zbirka: Novi pristopi

zvrst: esejistika

obseg: 182

izid: 2023

kategorija: knjige

Eseji o spremembah v sprejemanju in posredovanju literature v zadnjih desetletjih, torej v času digitalizacije in razpršitve pozornosti posameznega bralca ter izginjanju skupnega branja.

O knjigi

Knjige na poti združujejo nekaj že objavljenih tekstov, mdr. esej Včerajšnji svet, ki je bil nagrajen na natečaju revije Sodobnost leta 2022, vendar razširjenih in v skladu s preobrazbami, ki so nanje vplivale od časa nastanka, predelanih na novo, in nekaj novih, še neobjavljenih. Vsem je skupno, da premišljajo spremembe v sprejemanju in posredovanju literature, ki smo jim priče zadnja desetletja, torej v času digitalizacije in razpršitve pozornosti posameznega bralca ter izginjanju skupnega branja – kanoničnih, zavezujočih, formativnih besedil. Avtor povezuje svoje strokovno znanje z osebnimi izkušnjami štiridesetih let dejavnosti na slovenskem in mednarodnem prizorišču. Naslov knjige med drugim opozarja, kako pri vsem opisanem ne gre za katastrofično izginevanje, ampak za preobrazbo naših zapisov in knjig, ki te zapise prinašajo. Ne gre torej za kapitulantski fatalizem, saj eseji portretirajo tudi še obstoječe ali celo na novo nastajajoče oaze literarnega življenja (na primer subkulture književnih festivalov, pa strastnih izmenjevalcev knjig, pa ponovni vznik interesa za knjižno kulturo v času koronskih zaprtij). Ob tem premišljajo možnosti za obstoj avtonomnega bralskega doživetja – in s tem avtonomnega duha in misli. 

O avtorju_ici

Andrej Blatnik je izdal sedemnajst knjig v Sloveniji in petintrideset v tujini, med njimi po štiri v angleščini in makedonščini, šest v hrvaščini, po tri v nemščini, srbščini in turščini, po dve v španščini, češčini in italijanščini. Nastopal je na vrsti mednarodnih literarnih festivalov, tudi na PEN World Voices Festivalu v New Yorku. Prejel je več nagrad, med njimi nagrado Prešernovega sklada leta 2001 za knjigo Zakon želje. Uči založništvo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Rad bere, gleda filme, posluša glasbo in potuje.