Andre Dubus

Prešuštvo in druge zgodbe

prevod: Leonora Flis

izid: 2008

zbirka: Stopinje

zvrst: kratke zgodbe

avtor_ica: Andre Dubus

prevajalec_ka: Leonora Flis

kategorija: knjige

Govoril je o zasebnosti, intimi.

O knjigi

»Govoril je o zasebnosti, intimi. Ampak ona je morala natančno vedeti, kako on čuti. Vztrajala je, napadala je in končno ji je le dejal, da upa, da je tako močna, kot so bila močna njena vprašanja, saj bo dobila odgovore, ki jih zahteva.

Odgovori so se glasili: ni verjel v monogamijo. Kaj pa zvestoba, je vprašala. Vidiš? ji je odvrnil. Ti sprevračaš pomen te besede. Bil je zvest mož. Bil je diskreten, o ljubezenski aferi ni govoril z nikomer, Edith ni vzel njenega ponosa.«

Andre Dubus (1936–1999) je nesporen klasik kratke zgodbe. Večkrat ga primerjajo s Čehovim, Kurt Vonnegut pa ga je nekoč poimenoval za »enega največjih mojstrov kratke zgodbe na svetu«. Dubus se je v zgodovino ameriške kratke zgodbe zapisal s svojim izjemnim smislom za detajle. Njegov minimalizem je obogaten s sočutno držo do sveta in junakov, ki jih portretira, Misli, čustva in dogodke opisuje z veliko mero neposrednosti in iskrenosti in pri tem nikoli ne moralizira. Pisatelj je vse do svoje smrti, kljub tragični usodi, ki ga je doletela, ostajal velik borec. Veroval je v moč človekovega duha in v etično ter odgovorno življenjsko držo, ki pa terja veliko poguma in brezkompromisne introspekcije. Prav takšni poskušajo biti tudi junaki njegovih v stilističnem in formalnem pogledu dovršenih pripovedi. Dubusov duh bralcu nakazuje pot, ki vodi v popolnejše in iskrenejše bivanje.