Akcija!

Etgar Keret

Še zadnja zgodba in konec

prevod: Andrej Blatnik, Julija Potrč

10,00 

izid: 2014

zbirka: Stopinje

zvrst: kratke zgodbe

avtor_ica: Etgar Keret

prevajalec_ka: Andrej Blatnik, Julija Potrč

kategorija: knjige

Izraelski pisatelj Etgar Keret, rojen 20. avgusta 1967 v Ramat Ganu, satelitskem predmestju Tel Aviva, je s svojimi bizarnimi zgodbami postal izjemno priljubljen ne le v domovini, temveč po vsem svetu, saj je s knjižnimi prevodi v več kot trideset jezikov eden najbolj prevajanih svetovnih avtorjev svoje generacije, še zlasti med pisci kratkih zgodb.

O knjigi

Izraelski pisatelj Etgar Keret, rojen 20. avgusta 1967 v Ramat Ganu, satelitskem predmestju Tel Aviva, je s svojimi bizarnimi zgodbami postal izjemno priljubljen ne le v domovini, temveč po vsem svetu, saj je s knjižnimi prevodi v več kot trideset jezikov eden najbolj prevajanih svetovnih avtorjev svoje generacije, še zlasti med pisci kratkih zgodb. Keret je zmagovito internacionalizacijo svojih zgodb, v katerih mrgoli motivno-tematskih drobcev nacionalnega zgodovinskega in kulturnega izročila, dosegel zlasti s pogostim vključevanjem značilnega in močnega globalizacijskega kulturnega veziva – popularne kulture. Branje teh zgodb z bliskovitimi preobrati in nonšalantnimi soobstoji povsem različnih ravni resničnosti prinaša v spomin kulturne usedline vsebin, ljubih tako občudovalcem Quentina Tarantina kot bralcem akcijske fantazije.

Iz knjige

Prizor je voznika na nekaj spomnil – na nekaj iz preteklosti, iz časov, preden si je želel postati voznik avtobusa in si je še želel postati Bog. Spomin je bil na neki način žalosten, saj voznik nazadnje ni postal Bog, a hkrati tudi vesel, ker je postal voznik avtobusa, kar je bila njegova druga izbira. V tistem trenutku se je voznik spomnil, kako si je nekoč obljubil, da bo milosten in dober, če bo postal Bog, in da bo prisluhnil vsem svojim bitjem. Ko je tako z višave vozniškega sedeža gledal Eddieja klečati na asfaltu, preprosto ni mogel vztrajati pri svojem. Kljub svoji filozofiji in enostavni matematiki je odprl vrata, da je Eddie vstopil, ta pa se niti zahvaliti ni mogel, ker je bil tako zadihan.

O avtorju_ici

Izraelski pisatelj Etgar Keret (1967), ki je bil s svojo kratkoprozno knjigo Še zadnja zgodba in konec (Literarno-umetniško društvo Literatura, 2014) pri nas odlično sprejet, se vrača z novo zbirko kratkih zgodb. Tematsko popolnoma raznolika knjiga, v kateri se znajdejo kloni, angeli, vesoljci in vsi ter vse vmes, kar poka od izvirnih, kratko malo odbitih idej. Tu so bogatašinje, ki lansirajo aplikacijo za iskanje revnih oseb v svoji okolici, tip, ki odkupuje rojstne dneve, par, ki postane obseden s svojim psom, angeli, ki grabijo oblake, itn. Zgodbe poleg posrečenih domislic in spretnega doziranja dejstev, ki pomembno zaznamujejo protagoniste (in posledično bralčevo dojemanje situacije), odlikujejo presenetljivi obrati in mestoma precej sproščeno besedišče. S knjigo Polêti že! bodo ljubitelji Kereta in kratkih zgodb nasploh prav gotovo spet prišli na svoj račun.