Michel Tournier

Družina Adam

prevod: Mateja Seliškar Kenda

izid: 2007

zbirka: Stopinje

zvrst: kratke zgodbe

avtor_ica: Michel Tournier

prevajalec_ka: Mateja Seliškar Kenda

kategorija: knjige

»V začetku ni bilo na zemlji niti trave niti drevesa.

O knjigi

»V začetku ni bilo na zemlji niti trave niti drevesa. Povsod se je razprostirala širna puščava prahu in kamenja.

Jahve je iz zemeljskega prahu izoblikoval kip prvega človeka. Potem mu je v nosnice vdahnil življenje. In kip iz prahu je zaživel in vstal.

Komu je bil prvi človek podoben? Podoben je bil Jahveju, ki ga je ustvaril po svoji podobi. In Jahve ni niti moški niti ženska. Je oboje hkrati. Prvi človek je bil tako tudi ženska.«

Michel Tournier (1924) velja za enega najbolj kontroverznih avtorjev druge polovice 20. stoletja. Na slogovni ravni se njegovo pisanje naslanja na dediščino francoskega realizma in naturalizma, motivno pa je globoko zasidrano v mitologiji. Nekateri literarni raziskovalci Michela Tournierja zato opisujejo kot mističnega naturalista.

Tournier je prepričan o večnosti mitov in njihovem izjemnem pomenu za sodobnega človeka. Mitološki princip pogosto aplicira na zgodovinske dogodke in tako ponuja popolnoma nove interpretacije zgodovine, prodira pod površje stvari in današnjim vrednotam išče nove pomene. Michel Tournier opisuje moderno krizo identitete in ruši filozofske temelje zahodnoevropske kulture, vsako njegovo delo pa je pripoved o nenehnem iskanju metafizičnega in religioznega.