Janet Frame

Vstopate v človeško srce

prevod: Julija Potrč

izid: 2013

zbirka: Stopinje

zvrst: kratke zgodbe

avtor_ica: Janet Frame

prevajalec_ka: Julija Potrč

kategorija: knjige

Novozelandska avtorica Janet Frame (1924–2004) je nedvomno eno od največjih novozelandskih imen v svetu književnosti.

O knjigi

Novozelandska avtorica Janet Frame (1924–2004) je nedvomno eno od največjih novozelandskih imen v svetu književnosti. Za svoje literarno ustvarjanje je prejela številne nagrade, med drugim vse novozelandske literarne nagrade, Literarno nagrado držav Commonwealtha, bila je nominirana za Nobelovo nagrado za književnost, izvoljena za častno članico Ameriške akademije za umetnost in književnost, bila je častna predsednica novozelandskega Pena … 

Zgodbe Janet Frame odlikujejo izjemni opisi psiholoških stanj in avtoričina jezikovna spretnost – zaradi poetičnosti jezika so jih nekateri imenovali kar pesmi v prozi. Knjiga Vstopate v človeško srce in druge zgodbe prinaša reprezentativen izbor pisateljičine kratke proze iz treh zbirk, ki so imele izvrsten kritiški odziv.

Iz knjige

Winnie ji ni odgovorila. Zazrla se je v nebo in opazovala, kako ga je preletel galeb. Kot bi se oglašal: Jaz sem Keel, jaz sem Keel. Kje si Kool, kje si Kool? Keel, Keel. Winnie se je počutila osamljeno, ko je strmela v nebo. Zakaj je bil borovec tako velik, temen in star? Zakaj se je galeb oglašal: Jaz sem Keel, jaz sem Keel, kot bi klical nekoga, ki noče priti. Keel, Keel, kje si Kool, kje si Kool, se je oglašal.