LUD Literatura

Kako pa vi ocenjujete deseterico letošnjega kresnika?

O deseterici za letošnjega kresnika smo povprašali kritike_čarke in urednike_ce

Martin Justin

V torek, 23. 4. 2024, je bila razglašena deseterica nominiranih romanov za nagrado kresnik. Vanjo so se uvrstili: Laura Buzeti: Posuj se s pepelom vaših očetov (Litera), Samanta Hadžić Žavski: Smrt, v temo zavita (LUD Literatura), Boris Kolar: O vinu, kozah in drugih prevarah (Goga), Blaž Kutin: Kenozoik (Goga), Eva Mahkovic: Toxic (Beletrina), Anja Mugerli: Pričakovanja (Cankarjeva založba), Pia Prezelj: Težka voda (Goga), Janja Rakuš: Tri barve za eno smrt (Litera), Tereza Vuk: Zakaj ima moj hudič krila (Beletrina) in Vlado Žabot: Gral (Beletrina). Kaj si mislijo o izboru, smo vprašali urednika in pisatelja Andreja Blatnika, kritičarki Aleksandro Gačić in Anjo Zidar, kritika in kolumnista Saša Puljarevića, Literaturino urednico za kritiko Ano Geršak ter pesnico in prevajalko Barbaro Pogačnik. Njihove odgovore si lahko preberete spodaj.

 

Kako ocenjujete letošnjo deseterico?

Blatnik: Obe moji favoritki sta se uvrstili, štiri romane moram še prebrati. Na peterico bom bolj pripravljen.

Zidar: Polovično močna: pet romanov se mi zdi res močnih (vsebinsko, slogovno in tudi sicer), za drugih pet skoraj nisem slišala oziroma jih nisem zasledila. Ravno zato si želim, da bi letos (ali pa tudi sicer) več pozornosti namenili celotni deseterici, ne samo potem peterici od maja naprej. Poleg tega bi izpostavila relativno mladost deseterice v smislu starosti avtorjev in avtoric in pa seveda njeno žensko obarvanost.

Puljarević: Srednja žalost z zelo jasnimi in redkimi presežki, tako kot pač lanskoletna bera.

Geršak: Predvidljivo nepredvidljivo.

Pogačnik: Presenetljivo veliko novih imen in prvencev, prevlada avtoric, lahko rečemo tudi mladih avtoric. Zdi se skoraj politično korektno – feminizem, podpora mladim, zastopanost regij … Najbolj smešno bi bilo, če bi na koncu nagrado dobil recimo Žabot. Če se je v preteklosti kdaj zdelo, da se nagrajenci kresnika skorajda predvidljivo ponavljajo (Jančar, Vojnović) je letošnji izbor morda bolj stavil na presenetljivost in novost. Med pričakovanimi je (poleg Pie Prezelj, o kateri literarna stroka ne dvomi) boljkone samo Kolar.

Največje presenečenje med nominiranimi romani?

Blatnik: Napisalo jih je sedem avtoric. Rekordno.

Gačić: Eva Mahkovic: Toxic (morda ta »roman« nima mesta med deseterico).

Zidar: Toxic – romani, ki tako odstopajo od nekih ustaljenih vzorcev, tipično ne pridejo v deseterico, o njih se govori kot o neliterarnih delih (kjer je poudarjeno to, da je neliterarnost negativen kvalifikator). Tu vidim priložnost za začetek pogovorov o hibridnosti literature in razširjanju definicije, kaj je literarno: ta je v slovenskem prostoru še vedno precej ozka.

Puljarević: Težko bi izbral »največje«.

Pogačnik: Malo me je presenetila uvrstitev Tereze Vuk, čeprav je po premisleku zadeva živa in avtentična; tudi tovrstnega pisanja smo vajeni bolj pri moških, a zakaj bi imeli samo Franja Frančiča, ne pa tudi Tereze Vuk.

Ste v deseterici pričakovali kakšen roman, ki se v njej potem ni znašel?

Blatnik: Toma Podstenška. Kar vedel sem, da stare garde (Lainšček, Flisar, Virk in tako dalje) ne bo, in med njimi v deseterico napovedal samo Žabota. Kolarja sem pričakoval, s »staro gardo« mislim na uveljavljene avtorje.

Zidar: Po celi ravnini pod nebom Jane Putrle Srdić (tu mislim, da je krivo to, da je letnica izida še vedno 2022, čeprav je bil na voljo šele v letu 2023).

Puljarević: Frelihove Ledene može. Pa ne, da sem ga pričakoval, ampak glede na tole deseterico bi si vsekakor zaslužil biti zraven. Mogoče se bo pa žirija prihodnje leto spet šla hokuspokus z letnicami izida.

Pogačnik: Ledene može Jasmina B. Freliha.

Kateri roman bo dobil kresnika?

Blatnik: Žirija me zadnja leta zmeraj znova preseneti. Včasih ni bilo tako. Ne morem se odločiti, ali je to dobro ali slabo.

Gačić: Pia Prezelj: Težka voda.

Zidar: Vlado Žabot: Gral – zimzelena in varna tematika vojne. Šalo na stran, res bi si želela, da kresnika končno prejme delo, ki je ne le najboljše v zadnjem letu, ampak kaže tudi v drugačno smer od ustaljenega pisanja.

Puljarević: Najboljši, jasno. A ne gre to tako?

Geršak: Tisti, ki bo poleg predvidljivo nepredvidljivega faktorja zaigral še na konvencionalne strune.

Kateri roman bi moral dobiti kresnika?

Blatnik: Med tistimi, ki sem jih prebral (štiri še moram), Težka voda Pie Prezelj ali Pričakovanja Anje Mugerli. (Opozarjam, da sem tu kot urednik morda pristranski.)

Gačić: Anja Mugerli: Pričakovanja.

Zidar: Težka voda.

Puljarević: Težka voda.

Geršak: Le najboljši.

O avtorju. Martin Justin (1998) je magistrski študent filozofije. Kot literarni in filmski kritik ter esejist sodeluje z več spletnimi portali in revijami, predvsem Airbeletrino, Ludliteraturo in Literaturo. Seznam njegovih objav lahko najdete na njegovi spletni strani.

Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki

Kdor bere, je udeležen!

Prijava na Literaturin obveščevalnik

* obvezno polje

Za obveščanje uporabljamo storitev Mailchimp, ki bo tvoje podatke uporabljala skladno s pravili. Vedno si lahko premisliš. Brez nadaljnjega. Navodila za odjavo ali spremembo nastavitev so na dnu vsakega elektronskega dopisa. Tvoje podatke in odločitve bomo spoštovali. Spodaj lahko potrdiš, da se s tem strinjaš.