LUD Literatura

10 za 10

Andrej Hočevar. 10. Prepišno uredništvo

Intervju z Andrejem Hočevarjem, pobudnikom Prepišnega uredništva

Ana Geršak

Prepišno uredništvo praznuje letos okroglih 10 let! Andreju Hočevarju, idejnemu vodji in večletnemu organizatorju festivala, smo zato zastavili 10 vprašanj, na katera bo odgovoril z vsemi ustvarjalnimi sredstvi, ki so mu na razpolago.

 

1. Na kratko o sebi

Tudi sam se pogosto sprašujem, kdo je ta oseba v ogledalu. Zakaj bi moral vedeti? Odgovori so precenjeni. Imel sem srečo in imel sem nesrečo, ne da bi znal eno vedno ločiti od drugega. Kontrasti so del mene. Nekoč sem hotel iz sebe nekaj narediti, zdaj sem, kar postajam. Nekateri me spoznajo po psu, drugi po brkih.

2. Bi znal narisati svoj dan?

Skleda riža.

3. Zakaj literatura in zakaj Literatura?

Iskal sem nekaj svojega, našel nekaj skupnega. Most, ki ga ne morem podreti.

4. Si pogosto na prepihu?

Pogosto sem na križišču, saj je iskanje presečišč tako rekoč moj osnovni način delovanja. A kot človek mnogih kap sem vedno tudi pod pokrovom.

5. Od kod ideja za Prepišno uredništvo?

Zima na Anzu. Zima in Bakor.
Zver na Tanagri.
Darmok sredi oceana.
Sokath, z razkritimi očmi.
Uzani, njegova vojska z razprtimi pestmi. 

=-0

6. Kje hraniš najboljše ideje?

Najboljše ideje so k sreči neulovljive. Kakšen smisel bi sicer sploh imelo poskušati?

7. H kateremu odlomku se najraje vračaš?

Nekoč se mi je neki uvodni odstavek zdel tako dober, da sem knjigo odložil, takoj ko sem ga prebral. In potem spet. In tako naprej, dokler knjige nekega dne sploh nisem več odprl. Odpihni idole. Poskusi, naj ti spodleti, ponovi. Ko se naveličaš, naj ti spodleti kaj drugega. Odlomek je poraz, ki se vedno znova vrača k tebi po tolažbo.

8. Katera glasba naj spremlja ta intervju?

Moj spomin je prepleten z glasbo. Kadar se spomnim na kak kraj ali dogodek, se pogosto najprej spomnim, katera glasba ga je spremljala. V slušalkah je skoraj vedno jazz. Je pa res, da si jih včasih nadenem iz navade in pozabim kliknit plej. Okej; ker se moram zdaj skoncentrirat, naj bo nekaj bolj eksperimentalno-ambientalnega:

 

9. Kaj si zguglal danes?

Internet je moja učilnica. Vse me zanima. Vse zguglam in jutjubam, od najbolj resnih do najbolj trivialnih reči, ob katerih si včasih mislim, da bi mi bilo marsikaj prihranjeno, če bi mi kdo samo pravočasno povedal. Odvozlanje možganov in odučenje vsega tega znanja bo težka naloga, a ta projekt lahko še počaka. Si, kar iščeš.

10. Kako najraje zaključiš zgodbo?

Obrnem stran.

 

Bonus Track: Imaš na vetru kak dober recept?

Po treh letih dnevne priprave si upam reči, da znam skuhati riž. Tsukemono, šiozuke in domač daši imam vedno na zalogi. Recept? Ostanke riža naslednji dan preliješ z zelenim čajem in dobiš očazuke. Če imaš na zalogi zeleni čaj bolj osnovne kvalitete, ga vržeš v ponev in pražiš, dokler ne diši po vsem stanovanju. Dobil si krasen hodžiča, ki ga preliješ z vrelo vodo in spiješ po obroku. Lahko tudi ohlajenega.

 

Objavo je omogočila Javna agencija za knjigo RS

 

JAK RS

 

O avtorju. Ana Geršak se je rodila, živi in bo enkrat verjetno umrla, v kolikor bo dokazano, da solipsizem zavaja. Do takrat nekaj piše, kritizira in glumi črva v loju.

Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • O nesrečnih kockah, praznežih, tipičnih morilcih in dvojnih ključih v (slovenskem) žanru

  Luka Oprešnik

  Letošnje Prepišno uredništvo je teoretično podkovano, vendar pomembneje, s pestrostjo, šaljivostjo, dobro voljo in naklonjenostjo bralcu uspešno odgovorilo na vsa žgoča vprašanja oboževalcev žanra. Še kako potreben diskurz o žanru, ki mu je dal nastavek festival, pa ostaja odprt za vse nas, ki se radi srečujemo ob knjigah.

 • Ker se spet zanimamo za avtorje_ice

  Martin Justin

  Vsebinski del letošnjega prepišnega uredništva je tako – kot je običajno in ob tem tematskem zastavku celo pričakovano – odprl več vprašanj, kot je podal odgovorov. Vseeno pa se mi zdi, da se je, kljub naslovu »Vse je fikcija«, tekom pogovorov in predavanj pokazalo, da obstaja neka intuitivna razlika med resničnostjo in fikcijo, na katero so se navezovali tudi nastopajoči in nastopajoče.

 • 10 posmrtnih ostankov avtorja

  Davorin Lenko

  Vse je resnično, vse je dovoljeno.

Kdor bere, je udeležen!

Prijava na Literaturin obveščevalnik

* obvezno polje

Za obveščanje uporabljamo storitev Mailchimp, ki bo tvoje podatke uporabljala skladno s pravili. Vedno si lahko premisliš. Brez nadaljnjega. Navodila za odjavo ali spremembo nastavitev so na dnu vsakega elektronskega dopisa. Tvoje podatke in odločitve bomo spoštovali. Spodaj lahko potrdiš, da se s tem strinjaš.