LUD Literatura

Poletna glasba

Gregor Podlogar

Tomaž Pengov: Odpotovanja (ZKP RTV Slovenija, 2024)

Poezija v glasbi in glasba v poeziji. Edini slovenski glasbeni album, ki je dejansko poezija, ne uglasbena poezija, poezija, je ob 50. obletnici dobil tretji natis na vinilu z restavriranim zvokom v mono tehniki. Labodji spev Aca Razbornika, ki je sicer ta album tudi posnel. Poletno poslušanje, ker bodo ptice zaprle poletje.

 

Ana Kravanja: Spaces XII / Prostori XII (Zavod Murmur, 2024)

Ana Kravanja, širše znana kot članica skupine Širom, se tokrat predstavlja s solo projektom, glasbenim projektom prostorov. Dobesedno. A to je glasba za zvedava ušesa, ki so hkrati odprta za svobodno improvizacijo in za različne glasbene kulture. Tu je veliko glasbil, med njimi tudi čopič, in njen glas, da vse spregovori kot magija, zemlja, sonce, skrivnost. Nepoletno poletna glasba.

 

Danyèl Waro feat. Interzone: Live at Glatt & Verkehrt (Traumton Records, 2024)

Četrtek popoldne je bil. Prvi koncert 40. izvedbe festivala Druga godba. Vmes je bila nepričakovana poletna ploha. Glasbenik z otoka Reunion Danyèl Waro je s svojo ekipo glasbenikov združil moči z dunajskim jazz triom Interzone. Mimo vseh pričakovanj so izvedli enega najboljših koncertov letošnjega leta. Preplet tradicij glasb z omenjenega otoka in dunajske jazz scene. Glasba, v kateri je poletje večno in kjer so trenutki občutki, ki ganejo in režejo do kosti.

 

Deep Listening Band: Sanctuary (Mode, 1995)

Že nekaj časa v glasbeno trgovino Spin Vinyl na nabrežju Ljubljanice prihajajo zanimivi cedeji od Stockhausna, Zorna, Art Ensemble of Chicago, pa tudi od Pauline Oliveros, meni ljube ameriške skladateljice. Čeprav cedejev že nekaj časa ne kupujem, sem ob tem naboru naredil izjemo. Kupil sem album Sanctuary od DLB. Gre za izjemen avantgardni band (Pauline Oliveros / Stuart Dempster / David Gamper), ki prepriča tudi ljubitelje dronerskih muzik. Za dolge vroče poletne noči.

 

Joseph Haydn: Sonnen-Quartette op.20 (Hagen Quartet, Deutsche Grammophon, 1994)

Haydn in poletje in njegovi kvarteti, posvečeni soncu. Tu se začne zgodovina kvarteta in tu se začne tudi sonce neke glasbe. To ni nobena glasbena frivolnost, to ni lahkotnost klasicizma. Tu je Haydn globok. Dovolj globok za vsako poletje, dovolj jasen za modrino poletnega neba in dovolj nežen za žgoče sonce. Haydn za zmeraj.

O avtorju. Gregor Podlogar (1974) je končal študij filozofije na ljubljanski Filozofski fakulteti, zdaj je zaposlen kot urednik oddaj na 3. programu Radia Slovenija, na Programu Ars. Objavil je pesniške zbirke: Naselitve (1997), Vrtoglavica zanosa (2002), Oda na manhatnski aveniji (2003, skupaj s Primožem Čučnikom in Žigo Karižem), Milijon sekund bliže (2006), … →

Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Poletni podkasti

  Martin Justin

  Poletje pa kljub kratkim hlačam in sončni kremi zahteva tudi nekaj resnosti.

 • Poletno gledanje

  Veronika Šoster

  Poletje je itak odličen čas za razna obskurna navdušenja.

 • Poletno branje

  Silvija Žnidar

  Zdaj pa je končno čas, da ga vzamem nazaj v roke.

Kdor bere, je udeležen!

Prijava na Literaturin obveščevalnik

* obvezno polje

Za obveščanje uporabljamo storitev Mailchimp, ki bo tvoje podatke uporabljala skladno s pravili. Vedno si lahko premisliš. Brez nadaljnjega. Navodila za odjavo ali spremembo nastavitev so na dnu vsakega elektronskega dopisa. Tvoje podatke in odločitve bomo spoštovali. Spodaj lahko potrdiš, da se s tem strinjaš.