LUD Literatura

Poletni podkasti

Martin Justin

Jabolka, hruške in knjige (Program Ars)

Med branjem ne razmišljam pogosto o genezi knjig, razmišljanju avtorice ali avtorja ali izvoru določenih motivov. Zato kdaj pa kdaj rad poslušam pogovore s pisateljicami in pisatelji, ki se osredotočajo ravno na takšna vprašanja. Še posebej zanimivo pa se mi zdi, če takšna vprašanja zastavlja nekdo, ki sicer nima pogosto priložnosti javno govoriti o književnosti. Zato bom v poletnih mesecih z veseljem prisluhnil kakšni epizodi podkasta Jabolka, hruške in knjige, v kateri se o književnosti z avtorji pogovarjajo dijaki.

 

The Lovecraft Investigations (BBC Radio 4)

Podkasti imajo nekaj ustaljenih formatov: dokumentarni pripovedni podkasti, pogovori z gosti, klepetanje treh prijateljev. Obstaja pa tudi žanr podkastov, na katerega vsi vedno pozabimo – fiktivni pripovedni podkasti. Podkasti, v katerih namesto novinarjev nastopajo igralci in ki namesto resničnih zgodb pripovedujejo fiktivne. Doslej sem poslušal samo en takšen podkast, pa še ta mi ni bi preveč všeč. Zato bi se poleti rad lotil The Lovecraft Investigations, sodobnega retellinga nekaterih zgodb mojstra grozljivke H. P. Lovecrafta.

 

Metamorfoza (Metina lista)

Še ena skupina slovenskih podkastov, ki sem jih do zdaj po krivici zapostavljal, so podkasti Metine liste. Poslušal sem sicer nekaj epizod Metinega PHoDcasta, pogovorov s slovenskimi mladimi raziskovalci o »življenju, vesolju in sploh vsem«, nikoli pa si nisem utegnil zavrteti kakšne epizode bolj popularnih LD;GD, Evropske četrti ali Metinega čaja. Pred kratkim pa sem odkril še njihov peti podkast Metamorfoza o »zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov«, ki ga vodi biolog Matjaž Gregorič. Ker so podkasti, kot je morda očitno iz tega seznama, zame predvsem varen kraj za raziskovanje tém, s katerimi se v svojem življenju literarnega kritika in študenta filozofije sicer ne srečujem pogosto, me je ta najbolj pritegnil. Zato se bodo letos poleti na mojem poslušalnem seznamu med drugimi bizarnostmi zagotovo znašle tudi »mesojede čebele, zgovorni sloni in spektakularna muha«.

 

Drilled: The Real Free Speech Threat (Critical Frequency)

Poletje pa kljub kratkim hlačam in sončni kremi – ali pa morda prav zaradi njih – zahteva tudi nekaj resnosti. Zato se nameravam lotili nove sezone izjemnega raziskovalnega podkasta Drilled o poskusih utišanja okoljskih protestnikov povsod po svetu. Drilled je osrednji podkast neodvisne raziskovalnonovinarske platforme, ki jo je leta 2017 ustanovila novinarka Amy Westervelt in se osredotoča predvsem na zgodbe o okoljski krizi. V prvi sezoni podkasta so na primer raziskovali razvoj skepticizma do podnebnih sprememb, ki nikakor ni rezultat spontane reakcije zaskrbljenih državljanov, temveč produkt večdesetletne koordinirane kampanje naftnih korporacij. Čeprav o vsem tem raje sploh ne bi razmišljal, bom, ko se bom za zagrnjenimi zavesami skrival pred žgočimi temperaturami zunaj, letos poleti to počel ob navdušujočem poročanju podkasta Drilled.

 

O.B.O.D.

Priznam, poslušal nisem še niti ene epizode O.B.O.D.-a, čeprav gre za slovenski podkast, ki ga verjetno posluša največ mojih znancev. Pa ne zato, ker bi mislil, da je s podkastom karkoli narobe – v resnici me debate med umetnikom Mitom Gegičem, prevajalcem Igorjem Harbom in urednikom Aljošo Harlamovom o večinoma žanrskih filmih in serijah izjemno zanimajo. V času izrazito fragmentirane konzumacije popularne kulture je precej osvežujoče poslušati nekoga, ki je pogledal vse tiste filme in serije, ki sem jih pogledal sam, poleg tega pa še tiste, za katere nisem imel časa, čeprav sem jih hotel. Tako kot se mi prej nikoli ni uspelo lotiti podkasta O.B.O.D. Komaj čakam, da si bom med vožnjo na morje zavrtel kakšno epizodo, na primer o seriji Problem treh teles, ki sem jo gledal in me je v primerjavi s knjigo razočarala, ali pa o filmu John Wick 4, ki ga verjetno nikoli ne bom pogledal, a me vseeno zanima.

 

O avtorju. Martin Justin (1998) je magistrski študent filozofije. Kot literarni in filmski kritik ter esejist sodeluje z več spletnimi portali in revijami, predvsem Airbeletrino, Ludliteraturo in Literaturo. Seznam njegovih objav lahko najdete na njegovi spletni strani.

Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Poletno gledanje

  Veronika Šoster

  Poletje je itak odličen čas za razna obskurna navdušenja.

 • Poletna glasba

  Gregor Podlogar

  Poletno poslušanje, ker bodo ptice zaprle poletje.

 • Poletno branje

  Silvija Žnidar

  Zdaj pa je končno čas, da ga vzamem nazaj v roke.

Kdor bere, je udeležen!

Prijava na Literaturin obveščevalnik

* obvezno polje

Za obveščanje uporabljamo storitev Mailchimp, ki bo tvoje podatke uporabljala skladno s pravili. Vedno si lahko premisliš. Brez nadaljnjega. Navodila za odjavo ali spremembo nastavitev so na dnu vsakega elektronskega dopisa. Tvoje podatke in odločitve bomo spoštovali. Spodaj lahko potrdiš, da se s tem strinjaš.