LUD Literatura

Poletno gledanje

Veronika Šoster

Godzilla Minus One (2023)

Končno je na Netflix pripotovala kritiško najbolj čislana Godzila, ovenčana z oskarjem za vizualne učinke. Poletje pa je itak odličen čas za razna obskurna navdušenja, kot je moje do filmov o pošastih.

 

Černobil (2019)

Poletje je čas tudi za kakšno serijo, ki je v letih doslej nekako zletela mimo; letos bo to Černobil, ki po temi sicer ne sodi na sončno stran, a naj bi bil res vrhunski, obenem pa bom ob njem lahko ponovno prebrala še Černobilsko molitev.

 

Dark Matter (2024–)

Vedno sem na preži za ekranizacijami knjig, ena izmed manj opaženih v zadnjem času je zagotovo Dark Matter, ki jo je po svojem znanstvenofantastičnem romanu zasnoval Blake Crouch.

 

Under the Bridge (2024)

Včasih kaj pogledam le na podlagi igralske zasedbe, kar se bo zgodilo prav v tem primeru – Lily Gladstone iz Morilcev cvetne lune in Riley Keough iz Daisy Jones & The Six. Kakšna kombinacija!

 

Nove sezone

Komaj čakam tudi na nove sezone nekaterih serij, ki so napovedane prav za poletje ali zgodnjo jesen, na primer zadnjo sezono odpičene Umbrella Academy, tretjo sezono infarktno napete The Bear, četrto sezono politično nekorektne The Boys, drugo sezono ekstravagantne Interview with the Vampire in tretjo sezono srčkaste Heartstopper.

O avtorju. Veronika Šoster (1992) je literarna in filmska kritičarka, urednica, komparativistka, pesnica. Leta 2020 je prejela Stritarjevo nagrado za literarne kritike ter postala Ime tedna na Valu 202. Kritike piše za vse pomembnejše strokovne in splošne medije. Sodelovala je v raznih žirijah (mdr. Pesniški turnir, Mala Veronika, Zlatirepec). Je urednica rubrike … →

Avtorjevi novejši prispevki
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Knjigogled

  Veronika Šoster

  Ustvariti lasten ekran, kamor bodo svoj pogled lahko upirali knjigogledi.

 • Čemu slikanice (v dobi pametnih igrač)

  Žiga Valetič

  Živimo v zapletenih časih. In vzgoja najmlajših otrok je v teh časih vse prej kot preprosta. Pustimo ob strani odrasle vidike družinskih težav – od finančnih in prostorskih, do partnerske … →

 • Izkušnja Scenarnice ali neznanje je slaba bližnjica

  Žiga Valetič

  Vsi prikimavamo, ko nanese vprašanje na pomanjkanje scenarističnih veščin v slovenskem filmsko-televizijskem prostoru, ampak po vsem kimanju se zgodi in spremeni bore malo. Zakaj je tako? Ker vemo le, kaj … →

Kdor bere, je udeležen!

Prijava na Literaturin obveščevalnik

* obvezno polje

Za obveščanje uporabljamo storitev Mailchimp, ki bo tvoje podatke uporabljala skladno s pravili. Vedno si lahko premisliš. Brez nadaljnjega. Navodila za odjavo ali spremembo nastavitev so na dnu vsakega elektronskega dopisa. Tvoje podatke in odločitve bomo spoštovali. Spodaj lahko potrdiš, da se s tem strinjaš.