Utesnjenost v času svobode

Guadalupe Nettel, Telo, v katerem sem se rodila. Prevedla in spremno besedo napisala Veronika Rot. Ljubljana: Cankarjeva založba, 2017 (Zbirka Moderni klasiki)

Zarja Vršič

»Ne vem, kaj menite vi, doktorica Sazlavski, ampak jaz mislim, da je čudovitost otroštva, o kateri tako radi govorijo ljudje, zgolj podla ukana, ki nam jo zagode spomin. Naj je med enim in drugim življenjem še toliko razlik, sem prepričana, doktorica Sazlavski, da prav nobeno otroštvo ni neskaljeno in srečno. Otroci živijo v svetu, v katerem jim je velika večina okoliščin vsiljenih,« pravi protagonistka avtobiografskega romana Telo, v katerem sem se rodila mehiške pisateljice Guadalupe Nettel, v katerem v prvoosebni pripovedi molčeči psihoanalitičarki opisuje svoje težavno odraščanje v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Izločenost iz družbe in drugačnost sta motiva, ki se v romanu neprestano pojavljata. Deklica, prvoosebna pripovedovalka, se namreč rodi z belo pego na roženici desnega očesa, zaradi česar mora v šoli pod prisilo staršev nositi prevezo in vsak dan izvajati mučne očesne vaje.

»Na moji šoli ni bilo drugih takih otrok, kot sem bila jaz, imela pa sem sošolce z drugačnimi abnormalnostmi. Spominjam se zelo ljubke deklice, ki je bila paralitična, pritlikavca, svetlolaske z zajčjo ustnico, dečka z levkemijo, ki nas je zapustil, preden smo končali osnovno šolo. Povezovalo nas je zavedanje, da nismo enaki drugim in da to življenje poznamo veliko bolje kot tista horda nedolžnežev, ki se v svojem kratkem obstoju niso spopadli še z nobeno tegobo,« pravi.

Guadalupe Nettel mojstrsko in v skoraj houellebecqovsko satirični maniri izriše kontrast, ki nastane med deklico, tujko v svojem lastnem telesu, in družbeno klimo sedemdesetih. Protagonistkina osamljenost, družbena nesprejetost in iskanje same sebe se dogajajo ravno v času, ki bi moral biti za vse tako osvobajajoč. Deklici permisivna vzgoja in življenje v hipijevski komuni nista mogla dati tistega, kar je najbolj potrebovala: ljubezni in razumevanja.

Popolno nasprotje njenih »modernih« staršev predstavlja starokopitna babica po materini strani, h kateri se morata z bratom preseliti po očetovem odhodu v zapor in materini odločitvi, da gre na doktorski študij v Francijo, kamor ji čez nekaj let sledita tudi otroka. Iskanje trdne opore, sidrišča in poskus razumevanja sveta, predvsem pa sebe, je ena najpomembnejših, pa tudi najbolj mojstrsko speljanih tem v romanu.

V retrospektivno romaneskno pripoved naključno vdirajo vložki iz sedanjosti: mamini telefonski klici in pogovori o romanu, ki ga piše pripovedovalka, opisi njenih vsakodnevnih opravkov, pisateljskih srečanjih in podobno. Nekateri so s preteklim dogajanjem povezani nekoliko bolj, nekateri pa malo manj, vsekakor pa na kvaliteto osnovne zgodbe nimajo vpliva; roman zaradi teh časovnih preskokov ni nič boljši. Zdi se kot da želi avtorica dogajanje iz preteklosti z njene »sedanje« perspektive še dodatno osmisliti in verificirati, kar pa ne stori dovolj sistematično. Poleg tega pa se roman na simboličen način zaokroži že z vrnitvijo teme, s katero pripovedovalka začne svojo pripoved – z belo pego na roženici desnega očesa. Ob koncu zgodbe jo namreč čaka operacija, ki sta si jo njena starša tako dolgo želela. Kljub temu da protagonistkinega očesa nazadnje ne operirajo, pa se odloči, da bo svoje telo kljub pomanjkljivostim sprejela takšno, kakršno je.

»Začela sem pisati knjigo o svojem otroštvu in kar nisem mogla nehati,« pravi pisateljica. Čeprav junakinjinega imena bralec nikoli ne izve, se veliko dogodkov ujema z dejstvi iz avtoričinega življenja, zato lahko Telo, v katerem sem se rodila označimo za roman, utemeljen na avtobiografski zgodbi, ki se, kljub temu da je zastavljen kot strukturirana in kronološko urejena izpoved psihoanalitičarki, obenem poigrava z resnico, spominom in subjektivnim pogledom na preteklo dogajanje. Čuti se, da je Telo, v katerem sem se rodila bolj kot karkoli drugega iskren in oseben obračun z bolečo preteklostjo, da gre za knjigo, ki je očitno morala nastati. Mislim pa, da roman ne gane toliko zaradi vednosti, da se je vse to morda »res zgodilo«, ampak s svojo izrazno močjo. Te pa avtorici zagotovo ne manjka.

O avtorju. Zarja Vršič (1993) je na Filozofski fakulteti v Ljubljani magistrirala iz primerjalne književnosti ter francoskega jezika, ampak jo v resnici zanima še veliko drugih stvari. Dela kot literarna kritičarka in prevajalka, včasih pa tudi kaj malega napiše.

Avtorjevi novejši prispevki
Bodi udeležen. Sodeluj. Prijavi se na novice.
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • (Ne)milost bega

  Jasna Lasja

  Eden najpomembnejših sodobnih predstavnikov tako francoske kot svetovne literature Patrick Modiano je predvsem od leta 2014 naprej, ko je prejel Nobelovo nagrado za književnost, intenzivno prisoten tudi na slovenskem literarnem prizorišču. Speči spomini (Souvenirs dormants) iz leta 2017 so deveti avtorjev roman in ob kratkozgodbarski zbirki za mladino deseto v slovenščino prevedeno delo ter sedmo po prejeti nagradi.

 • Med magičnim realizmom in fantastičnostjo

  Jasna Lasja

  Široko prevajani in nagrajevani južnoafriški prozaist, dramatik, esejist, pesnik in slikar Zanemvula Kizito Gatyeni Mda oziroma Zakes Mda (1948) z večplastnim romanom Načini smrti, v angleškem jeziku izdanim leta 1995, problematizira družbeno-politične razmere v postapartheidski Južni Afriki, ki jo pretresajo krvavi boji za oblast.

 • O medijski konstrukciji sveta

  Muanis Sinanović

  Evelyn Waugh je markantna osebnost britanske literature 20. stoletja. Bil je vpet v življenje visoke družbe, zvezdnik in obenem bridek kritik svoje dobe. Napisal je kopico romanov, pri čemer Ekskluzive, romana o novinarstvu, navadno ne prištevajo med njegova osrednja dela. Zato je odločitev, da je prevod te knjige objavljen v zbirki Moderni klasiki, nekoliko nenavadna.

Izdelava: Pika vejica