Usmerjanje misli in pogovarjanje

Nika Švab

Dogajanje na Pisateljskem odru je otvorila Brina Svit, ki je s povezovalko pogovora, prevajalko Barbaro Simoniti, predstavljala in razpravljala o svojem najnovejšem romanu z naslovom Slovenski obraz. Povod za pisanje knjige je bila pisateljičina ljubezen do tanga, ki jo je tudi popeljala v Buenos Aires, kjer je spoznala slovenske Argentince, o katerih je v romanu pisala zgodbe. Po njenih besedah je to knjiga o identiteti oziroma potopis notranje pokrajine. Svitova sicer tudi sama že dobri dve desetletji živi v Parizu in zato tudi razume to dvojnost. Tekom pogovora je moderatorka z vsakim vprašanjem znova hotela pogovor preusmeriti na tragične zgodbe potomcev slovenskih izseljencev v Argentini, ki pa se jih je Brina Svit neutrudno otepala in tudi večkrat povedala, da je to tema, ki nje ne zanima. Na nekaj vprašanj je pisateljica odgovorila tudi z branjem odlomkov iz svoje knjige, ki jih je bilo poslušalstvo še kako veselo. Bolj usmerjanje misli Brine Svit kot pa pogovor se je končal z mislijo, da literatura nima nacionalnosti.

Kasneje tega večera se je na Pisateljskem odru odvijal pogovor z naslovom Iz knjige raste, ki je potekal med Ivom Svetino in Janezom Pipanom, vodila ga pa je Draga Potočnjak. Draga Potočnjak je pogovor začela z obširno predstavitvijo umetniškega dela obeh sogovornikov, nakar sta svoje ustvarjalne začetke opisala še sama. Njuno sodelovanje se je začelo v Slovenskem mladinskem gledališču, kjer sta soustvarila (Pipan kot režiser in Svetina kot umetniški vodja) predstave Balkon, Medved Pu, Ostržek in kasneje sodelovala še pri uprizoritve Svetinovega Tako je umrl Zaratuštra v SNG Drama. Tekom pogovora je Draga Potočnjak poslušalce in sogovornika nenehno opominjala na svoje sodelovanje z omenjeno dvojico. Pogovor se je zaradi zgovornosti udeležencev zaključil po komaj treh vprašanjih.

Naslednji dan so Pisateljski oder zasedli Vlado Žabot s prevajalkami svojih del v tuje jezike (Susana Lopez Bargiela, Marianna Beršadska in Rawley Grau) in moderatorko Barbaro Simoniti. Pogovor je večinoma potekal o motivih in simboliki Žabotovih del, predvsem o verski oziroma »bogoiskalski komponenti«. Po Sveti poroki, ki jo je napisal v bistvu za vajo, je sedaj sredi pisanja pesnitve Sveti boj. Ko so besedo (kaj več kot to pa tudi ne) dobile prevajalke, se je pogovor preusmeril na Žabotovo zgodnejše delo Volčje noči.

Za zadnji delovni dan knjižnega sejma je iz Gradca prišla Mojca Kumerdej. Slovenska pisateljica, ki je tam na pisateljski rezidenci, trenutno piše roman, ki se ne dogaja v sodobnosti (izšel bo pri založbi Beletrina), in kratko prozo, ki bo namenjena mladinskemu bralstvu. Barbara Simoniti je pogovor začela z napovedjo malo drugačnega pogovora, saj da bo to pogovor med dvema pisateljicama. Nekaj časa pogovora sta posvetili opusu Kumerdejeve, ki po svojih besedah za sabo nima hiperprodukcije, pa o obema ljubem pisanju kratke proze. Simonitijeva se je zelo potrudila, da je pokazala svoje poznavanje in občudovanje dela svoje gostje, za konec pa sta predebatirali še nemogoč položaj ženske kot umetnice, pomanjkanje denarja in možnosti za delo samozaposlenih. Dobrodošla bi bila beseda ali več o literarnem ustvarjanju Kumerdejeve.

O avtorju. Nika Švab je točno en mesec mlajša od samostojne Slovenije. Večinoma piše – kritike, refleksije, dramska besedila, analize, članke za gledališke liste in pedagoška gradiva –, občasno tudi performira in moderira. Leta 2017 je na Tednu slovenske drame prejela nagrado za mladega dramatika.

Bodi udeležen. Sodeluj. Prijavi se na novice.
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Edinstveni skupki prebranega

  Lara Paukovič

  Na Pisateljskem odru knjižnega sejma se je dogajalo tudi za vikend. V soboto je bil popoldne na sporedu pogovor z Ervinom Fritzem, zvečer pa klepet med Katjo Perat … →

 • Bi morala kot mlada ženska včasih preprosto držati jezik za zobmi?

  Anja Radaljac

  S knjižnega sejma najbrž še nobeno leto nisem prišla tako poklapana. Morda sem kriva sama, ker sem si izbrala napačne debate in sem pretekla leta izbirala … →

 • Novi problemi in stari pristopi

  Aljaž Krivec

  Dogodkom Debatne kavarne, ki so potekali v sredo, 26. 11. – torej na otvoritveni dan knjižnega sejma –, je bilo z izjemo časovne sorodnosti skupno tudi to, da so skušali … →

Izdelava: Pika vejica