LUD Literatura

Vija vaja ven

Neva Lučka Zver

Neusmerjena navigacija

 

Ne da bi te kdo kaj vprašal, si izpljunjen v kaos, ki ga nekaj časa skušaš oploditi z efemerno logiko ali vsaj s prežvečenimi aksiomi. Z malo sreče ljubiš. Prej ali slej si znova sam, tokrat brez orientacije. In kaj potem? Srebrno morje, slepe ceste, mir praznin. Divji otoki, ki sprejmejo le neme goste.
Kaj potem, ko si končno živ in potešen, kot si dejal povsem brez skrbi? Mar ni potem prepozno, da bi bedel?

 

 

 

Poskus kaosologije

 

Vrezal si nebo brez zvezd v njeno kožo.
Čeznjo si napel vzorce in razvejal pristne iluzije prihodnosti, ki se hranijo same s seboj, dokler jih absurdnost lastnih zakonov ne izravna s popokano zemljo.
Svetlobne lovke s slastjo objemajo nove galaksije, ki jih ustvarjajo sproti in v oblakih muh, medtem ko sesuvajo vse svete kategorije in s posebnim užitkom vzročnost.

 

 

 

Watasenia scintillans

 

Fluorescentni lignji prirejajo inkognito zabave na obalah, ki lebdijo na stičišču sanjanih svetov. Omamljajo se s svetlobo, ki v gluhih morskih jarkih ribe izmika roki podvodnih tokov. Bioluminiscenca namreč fascinira zmedene kreature, ki v tišini dna iščejo luč. Infiltracija ribičev in turistov rahlo ogroža plavajočo atmosfero, vendar zabrisane noči za zdaj še niso bile odpihnjene globlje v grlo razdraženih oceanov, ki se že kremžijo ob misli na razvrat. Diskretni uživalci modrih žarkov lahko morda še najdejo ta prostor-čas.

O avtorju. Neva iz Ljubljane je diplomirala iz filozofije in iz politologije, magistrirala iz filozofije in zgodovine umetnosti ter iz filozofije religije, in izdala eno zbirko pesmi. Trenutno uči tuje jezike. 

Avtorjevi novejši prispevki
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Lov na mestne srne

  Aleksa Krstić

  drug drugemu ugašava čike v dlani / tekmujeva kdo je lahko dlje tiho

 • Le rogljič in človek

  Ana Kalin

  Vrata se zapirajo, / priprejo moj rasizem / in razprejo prepad strahu.

 • Kljub vsemu živeti

  Neža Vilhelm

  Stopila sem izza zidu / in preživela.

Kdor bere, je udeležen!

Prijava na Literaturin obveščevalnik

* obvezno polje

Za obveščanje uporabljamo storitev Mailchimp, ki bo tvoje podatke uporabljala skladno s pravili. Vedno si lahko premisliš. Brez nadaljnjega. Navodila za odjavo ali spremembo nastavitev so na dnu vsakega elektronskega dopisa. Tvoje podatke in odločitve bomo spoštovali. Spodaj lahko potrdiš, da se s tem strinjaš.