LUD Literatura

Izginotje anarhista GBV

Neva Lučka Zver

GBV je vso noč sedel pred ekranom. Strmel je v črtico, ki v Wordu označuje, kje si ostal. Najprej utripa, nato obmiruje. Čim jo premakneš, spet utripa. Od modre svetlobe so ga skeleli možgani. Praznina njegovih misli je bila nenavadno otipljiva. Najbrž zato, ker je nastala iz prenasičenosti.

Iskal je dobro zgodbo. Čutil je potrebo po pisanju, vendar so se mu vse ideje zdele šibke. Stokrat prežvečene. Kričeče, preočitne. Okorne ali dolgočasne. Hotel je doseči subtilno vznemirljivost. Enigmatično predrznost. Hitrost in ostrino, globljo od romantičnih globin.

Ni hotel pisati o sebi, kot počnejo mnogi, obsedeni sami s seboj. Preleni, da bi si izmislili privlačno pripoved. Tipičen simptom narcisoidne civilizacije. Naj bo, če gre za izkušnje s političnim ali katarzičnim dometom, ampak meja med bolj ali manj banalno intimo in družbeno kritiko je zabrisana kot večina mej, razen državnih. Da ne govorimo o manku domišljije.

Ob zori ga je spreletela čudovito ironična domislica. Junak bo nosil njegovo ime, ampak mu ne bo niti najmanj podoben. Prijem je obraten kot pri avtorjih, ki se skrivajo za imenom glavnega lika. Bil je zelo zadovoljen. Za trenutek je celo pomislil »res sem pametnejši od vseh ostalih«, vendar se je takoj oštel, ker je vedel, da je vsega konec, ko človeku lastna pamet stopi v glavo.

GBV se ni udeleževal protestov. Kot študent je bil dejaven član Gibanja za prepoved lepotnih operacij, dokler ni na burnem shodu v oblaku solzivca doživel paničnega napada. Policaji so ga namesto v pripor, kjer je bila gneča, odpeljali na psihiatrijo. Par dni so ga zadržali na zaprtem oddelku. Po tistem si ni več upal na ulico. Obdal se je z glasbo, s knjigami in filmi. Zdaj zapušča dom samo takrat, kadar mu zmanjka kruha, riža, jabolk, zelja in čičerike.

Anarhist GBV bo popolno nasprotje GBV-ja. Nenehno v akciji, žejen pozornosti, vihre in družbe, pripravljen žrtvovati ugodje, ceneno srečo ali vzvišeno samoto za idejo svobode. Zaradi brezpogojne predanosti ideji mu življenje teče kot po maslu, saj vedno ve, kaj mora storiti … Dokler ne spozna Melonije, tajne agentke, velike oboževalke Duceja. Na smrt se zaljubi … Postavljen je pred izbiro med idejo in strastjo. Mukoma se iztrga Melonijinemu objemu. Zaman se vrne med tovariše, ne zaupajo mu več. Melonija ga brez težav izvoha in aretira. Želi mu vzeti edino, kar mu še ostane: neomajno vero v idejo. Zapre ga v samico 41bis zloglasnega sicilijanskega zapora, kjer mu dan za dnem, znova in znova, na zvočnikih predvaja avdio verzijo Velikega inkvizitorja.

GBV je zavzdihnil. »Ne, to je kič,« si je dejal. Zbrisal je zgodbo.

Črtica je utripala. In obmirovala.

Vendar še ni obupal, vsaj ne čisto do konca, kot bi si skrivaj želel. Popoln obup bi bil milost, na katero si ni upal upati.

Ura je bila okoli petih zjutraj. Pogreznil se je v naslanjač pred televizorjem. Preklopil je par kanalov in – skoraj obupal. Obsedel je v poltemi. Zavrtel si je ploščo postindustrialne etno-ambientalne glasbe nekega Angleža, ki je izdal skoraj sto albumov, večinoma posvečenih svobodni Palestini, preden je pri sedemintridesetih umrl zaradi redke glivične okužbe črevesja.

Ko je tako kimal v ritmu, je brez posebnega namena, morda iz dolgčasa po sevanju, spet vzel v naročje svoj prenosnik. Brez posebnega razmisleka, morda iz dolgčasa po družbi, je odprl zadnjo različico priljubljenega klepetalnega robota …

Zakrožile so govorice o izginotju anarhista GBV. Dejstva so naslednja:

Gianni Berretta-Vitale, bolje znan kot GBV, je razvpit italijanski anarhist. Kot aktiven član antifašističnega gibanja je sodeloval pri mnogih akcijah in protestih v Italiji. Zadnjič so ga videli leta 2015 v Rimu. Tedaj naj bi bil na tajni misiji, ki jo je trio addio (policija, mafija in Cerkev) razkrinkal, tik preden bi prišlo do velikega preobrata. Potem je izginil. Ni dokazov o njegovi smrti ali ugrabitvi. Njegova družina je najela detektiva v upanju, da mu pride na sled. Oblasti zanikajo namigovanja, da je zaprt v samico 41bis zloglasnega sicilijanskega zapora, kjer je zaporniku onemogočen stik z zunanjostjo. Zagonetno izginotje ključne figure boja proti ponovnemu vzponu ksenofobnih skrajnežev je v svobodno mislečih krogih evropske družbe sprožilo val cinizma.

 

Napiši znanstvenofantastično kratko zgodbo o izginotju anarhista GBV.

Priljubljeni anarhist GBV je bil znan po svoji uporniški duši in karizmi. Njegovi pretresljivi govori o pravicah manjšin so ga izstrelili med vrste najbolj spoštovanih aktivistov.

Potem je GBV nekega dne brez sledu izginil. Nekateri so zadevo pripisali tajni službi, zadolženi za utišanje političnih nasprotnikov vlade. GBV naj bi bil njihova glavna tarča.

Te govorice so se izkazale za resnične, ko je javno spregovoril skesan znanstvenik, vpleten v ugrabitev GBV-ja. Priznal je, da je razvil napravo, ki odpira prehod v sosednje vesolje. To je potrdila raziskovalna skupina francoskih fizikov, ki so trdili, da je mogoče celo natančno določiti čas-prostor, kamor je bil poslan GBV. Bil je v paralelni dimenziji, kjer je čas tekel v nasprotno smer: stari so se mlajšali, novorojenčki so se vračali v maternice in nato v zvezdni prah, popki cvetlic so se zapirali, toda ljudje niso postajali niti neumnejši niti pametnejši, niti srečnejši niti otožnejši.

Prebivalci te dimenzije so sporočili, da so našli pogrešanega anarhista, vendar ni hotel zapustiti njihovega sveta. Nikoli se ni vrnil k nam. Njegova odsotnost je pustila luknjo v srcih aktivistov. A četudi ga ni več med nami, njegova zapuščina plemeniti boj za pristno osvoboditev človeštva.

 

Napiši romantično kratko zgodbo o izginotju anarhista GBV.

Bila je zimska noč. Tiste vrste noč, ko gluha tema in jedka vlaga zadušita vsako iskro. Novica se je kljub temu širila kot požar: ljubljeni anarhist GBV je izginil. Za mnoge je bil velik heroj, znan po svojih radikalnih idejah – in dejanjih. Vse življenje se je boril za svobodo in enakost vseh živih bitij.

Vsi so ga objokovali. Najbridkeje je žalovala Ana, njegova zaupnica. Ljubezen je med njima vzklila, ko sta pri isti branjevki kupovala hruške. Ob razpravah sta prebedela tisoč in eno noč.

Ana verjame, da se bo GBV nekega dne vrnil. Spominja se njunih sramežljivih poljubov, njunih razvnetih pogovorov ob zorah. Ob vsakem koraku goreče misli nanj. V duhu ga po mnogih letih še vedno jasno vidi.

 

Napiši fantazijsko zgodbo o izginotju anarhista GBV.

Nekoč je živel anarhist GBV. Njegovo sporočilo je bilo preprosto:

»Svoboda je naša najdragocenejša ideja. Tega ne smemo nikoli pozabiti, toda obenem se moramo vprašati, kaj ta ideja sploh pomeni, torej kako se svoboda pojavlja v svetu.«

Nekega dne je bil priča odvratnemu zločinu, medtem ko je delil letake v predmestju. Moški je napadel mlado žensko. GBV se seveda ni obotavljal, hitro se ji je postavil v bran. Uspelo mu jo je rešiti, vendar je bil hudo ranjen. Peljali so ga v bolnišnico, kamor ni nikoli prispel. Reševalni zdravnik je menil, da je bil žrtev uroka, zaradi katerega je preprosto izginil. Meščani so bili pretreseni, ko so izvedeli, kaj se mu je zgodilo. Priredili so protestne shode, na katerih so zahtevali odziv oblasti. Kljub temu se policija ni ravno pretegnila.

Čez leto in dan je v edini skvot v mestu prispelo pismo. V njem je GBV razkril, da je bil napadalec član Mračnih egoistov. Šlo je za skupino črnih magov, ki se niso strinjali z njegovim pojmovanjem svobode, zato so ga odpeljali v neznano deželo za devetimi gorami, kjer so ga neuspešno poskusili ubiti. Uspelo mu je uiti, toda njegove težave so se s tem šele dobro začele. Pred njim je bila dolga, negotova pot domov.

Kopija pisma je bliskovito zakrožila po internetu. Kmalu so ga vsi znali na pamet. Citirali so ga v težkih okoliščinah, na prvih straneh pesniških zbirk, celo v akademskih člankih. To je bil začetek novega gibanja svetovnih razsežnosti. Ljudje vseh kultur so začeli verovati v vrnitev GBV-ja, ki so jo enačili z uresničitvijo prerokbe o vzponu Kraljestva svobode, pravice in ljubezni. Kljub njegovi odsotnosti (ali pa prav zaradi nje) je njegova duhovna dediščina preživela stoletja, navdihujoč številne generacije revolucionarjev. Njegovi ideali v mitih živijo še danes.

 

Opiši privid o izginotju anarhista GBV.

Mesto je molčalo v mirni noči. Pihljalo je. Nenadoma se je po ulicah razlegel strašen krohot, ki ni in ni ponehal. Na ceste se je nakapljala radovedna množica. Domnevali smo, da je zvok povezan z odmevnim izginotjem anarhista GBV. Nekateri so zanj krivili policijo, drugi so trdili, da je zaradi groženj tajkunov moral pobegniti. Po družbenih omrežjih je krožilo nešteto lažnih novic.

Krohot je trajal nekaj dni. Postajal je čedalje glasnejši, zato smo na sprehodih začeli uporabljati zamaške za ušesa. Kmalu jih je zmanjkalo – večinoma so jih proizvajali Kitajci, ki so tedaj zaradi tretje tajvanske vojne prenehali trgovati z Zahodom. Zato smo morali ustanoviti zasilne tovarne zamaškov. Hudičevi smeh je postal tako glasen, da je povzročal prebavne motnje, zato so razglasili krizno stanje, zaprli šole in urade. Celo nekatera manjša podjetja so se usmilila svojih uslužbencev: začasno so jim skrajšala delovni čas.

Ko smo bili vsi na robu norosti, je krohot odrezano utihnil. Jasen, mogočen glas je napovedal velik dogodek: GBV se bo čudežno vrnil med nas. Razlegla se je blažena tišina. Kmalu se je na vrhu avenije, ki se steka na glavni trg, pojavila človeška postava. Z dolgimi koraki se je bližala zbrani množici. Bil je GBV, čil in zdrav! Sprejeli smo ga z radostnim aplavzom. Vsi smo se strinjali, da je duh anarhije močnejši kot kdajkoli prej.

 

Povej, kako je anarhist GBV izginil zaradi umetne inteligence.

Anarhist GBV je bil žrtev nadzorne tehnologije, ki prepozna obraz in gibe kateregakoli prebivalca Evrope. Ko ga je slednja kljub krinki zasledila, so ga brez sojenja zaprli v neznan zapor. Nima možnosti komunikacije s svetom. Njegovo izginotje je povzročilo ogorčenje v punk skupnosti, ki že organizira proteste proti pametnim tehnologijam nadzora.

 

Povej, kako si je umetna inteligenca izmislila anarhista GBV.

Umetna inteligenca je preučila podatke, pojme ter smernice politike in družbe, ki jih je uporabila pri oblikovanju napredne aplikacije, razvite za spodbujanje nasprotovanja represivnim tehnikam oblasti. Pri programiranju je uporabila vzorce govorov ter avdiovizualne vsebine, ki so ji pomagali razumeti taktike in strategije anarhističnih gibanj. Aplikacija GBV je redno izpopolnjevana, zato lahko zaupamo v njeno delovanje. Kdor se želi udejstvovati v anarhističnih krogih ali smereh, jo lahko naloži na www.gbv.com. Nedvomno bo v pomoč tako pri teoretskih kot pri praktičnih vprašanjih. Prvi mesec uporabe je zastonj. Naročnino se lahko prekine kadarkoli.

Zunaj bi se moralo medtem zdaniti, toda soncu se ni uspelo prebiti skozi smogaste oblake. GBV je kljub temu čutil jutro. Skozi na stežaj odprto okno je priplaval vonj po pravkar pečenem kruhu. Peki v pekarni na vogalu so ga mesili, vzhajali, oblikovali celo noč.

O avtorju. Neva iz Ljubljane je diplomirala iz filozofije in iz politologije, magistrirala iz filozofije in zgodovine umetnosti ter iz filozofije religije, in izdala eno zbirko pesmi. Trenutno uči tuje jezike. 

Avtorjevi novejši prispevki
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Pogrebci

  Dimitré Dinev

  Bil je kovanec, s katerim naj bi si plačal pot v onostranstvo.

 • Kadilki

  Liu Zakrajšek

  Pa saj nisva tako brez denarja. Ti boš postala profesorica na faksu ali pa delala za neko hudo podjetje ali pa se bogato poročila.

 • Malo drugače

  Tomo Podstenšek

  Počasi, vse ti razložim, samo počasi. Nekaj se je zgodilo.

Kdor bere, je udeležen!

Prijava na Literaturin obveščevalnik

* obvezno polje

Za obveščanje uporabljamo storitev Mailchimp, ki bo tvoje podatke uporabljala skladno s pravili. Vedno si lahko premisliš. Brez nadaljnjega. Navodila za odjavo ali spremembo nastavitev so na dnu vsakega elektronskega dopisa. Tvoje podatke in odločitve bomo spoštovali. Spodaj lahko potrdiš, da se s tem strinjaš.