Renata Šribar

Renata Šribar

Fascinacija z literaturo se je iztekla v študij primerjalne književnosti in literarne teorije – delovne izkušnje v javnem komuniciranju pa v pisanje za diskriminacije občutljive kratke proze in v študij sociologije in antropologije. Danes deluje kot predavateljica in raziskovalka. Izhaja iz feministične teorije in je transdisciplinarno usmerjena. Strukturne tegobe znanstveno-raziskovalnega dela skuša blažiti z aktivnim državljanstvom in z nečim, kar prinaša resnični delovni užitek, s pisanjem literature in literariziranih tekstov. Oboje sodi v kontekst materinjenja, bivanja v Istri in mačje-pasje družbe ter družabljenja nasploh. Ljubezen. Ampak kako že je z ljubeznijo do življenja? Dnevno se sooča z življenjem.         

Avtorjevi novejši prispevki
 • Družbena sprememba in »politično« v medosebnosti

  Kar me zdajle nosi, je misel o spremembi. To ni misel, ki bi se vezala na točno določeno izpolnitev. Želena stanja so prehodne narave. Narava želje veleva pot od objekta do objekta.

 • Pustiti za sabo ropotarnico starih idej

  Zunaj sije sonce in piha burja. Drevesne veje vršijo v vse smeri, misli in nagibanja, s čim začeti esej o temi, podobno. Ljubiti veter, zakaj … →

 • Materinjenje

  Nobenega prakticiranja materinstva ne poznam, ki se ne bi bodlo z materinskim mitom.

 • Transverzala (trans)spolov

  Ne le da je biologija, enako kot druge znanstvene discipline ideološko (in kapitalsko) kontaminirana – feministično raziskovanje pokaže na učinkovanje ospoljenih diskurzov na sama telesa. Ne le da telo neposredno ni dostopno, da je lahko le »telo v diskurzu«, sam diskurz je eden od dejavnikov telesnosti.

 • Digitalizirane usodne ženske: spodjedanje mita

  Ali se fatalnost od banalnosti loči le po številu lajkov? Kako da ženske, generacijsko odraščajoče s tretjim valom feminizma, nimajo distance do normirane seksualizacije – tiste distance, lastne nam, ki smo začele osebnostno in intelektualno odraščati v prehodu med drugim in tretjim feminističnim valom?

Vsi avtorjevi prispevki

Avtorjeve knjige

Izdelava: Pika vejica