LUD Literatura

Rok Plavčak. Foto: Lucija Plavčak

Rok Plavčak

Rok Plavčak (1985) je esejist, kritik, prevajalec strokovne in znanstvene literature ter pisec teoretskih člankov s področij besedne umetnosti in estetike, zgodovine idej, sociologije, filozofije, marksizma in politične teorije, s poudarkom na interdisciplinarnem povezovanju. Svoje prispevke je med drugim objavljal v revijah Literatura, Dialogi, Razpotja, Borec, Časopis za kritiko znanosti, Airbeletrina, Tribuna, Gledališki list MGL in Disenz, kjer je dlje časa tudi opravljal delo urednika za teorijo. Kontakt: rok.plavcak@gmail.com.
Avtorjevi novejši prispevki
 • O smrti marksizma, literaturi in družbi

  Na literarnokritiškem nakovalu vulgarne »teorije zrcaljenja« se kot umetniško in estetsko brezvredna polomi malodane vsaka literarna umetnina, ki je ni mogoče uvrstiti v katero od podzvrsti realizma.

 • Krleža; tendenca in/ali avtonomija

  Ne pretiravamo, če zapišemo, da je branje Dialektičnega antibarbarusa, ob sospoznavanju ozadja in osredja spora na literarni levici, pravi intelektualni užitek.

 • O pomembnosti teorije v humanistiki

  V zgodovini idej srečamo obilico takšnih vzponov, padcev ter reinvencij teorij.

 • Poezija zatiranih ali angažirana literatura?

  To je poezija revolucionarne jasnosti o temeljih naprednega razvoja.

 • Zmeda razredov

  To je tudi delo, ki je bilo deležno neizmerno velikega števila izredno pozitivnih recenzij in priporočil. Kritika, ki jo pravkar berete, ni te vrste.

Vsi avtorjevi prispevki

Kdor bere, je udeležen!

Prijava na Literaturin obveščevalnik

* obvezno polje

Za obveščanje uporabljamo storitev Mailchimp, ki bo tvoje podatke uporabljala skladno s pravili. Vedno si lahko premisliš. Brez nadaljnjega. Navodila za odjavo ali spremembo nastavitev so na dnu vsakega elektronskega dopisa. Tvoje podatke in odločitve bomo spoštovali. Spodaj lahko potrdiš, da se s tem strinjaš.