Monika Maron: Animal triste

Monika Maron, Animal triste. Prevedel Jaša Drnovšek. Ljubljana: Cankarjeva založba, 2016.

Veronika Šoster

Roman priznane nemške avtorice Monike Maron Animal triste je, na kratko, študija ljubezni. Protagonistka se skozi strani spominja svojega življenja, a čas posveti samo ljubezenskim dogodkom, ki so jo osebno zaznamovali. Zgovorno je dejstvo, da gre za izjemno nezanesljivo pripovedovalko, saj ne ve natančno, koliko je stara, pozablja tudi ostale stvarne podatke. Edino, kar jo zanima, česar ni pozabila, je Franz – njena velika, usodna ljubezen, katere brezčasnost ne potrebuje datumov in dejstev. Sama se prelevi v ljubezen do njega: »V vseh teh letih si nisem želela ničesar drugega, kot da sedim tukaj v svojem stanovanju in ljubim Franza.« Skozi zgodbo se vzpostavi tudi razmerje med veliko (Berlinski zid, Rimljani, okostja dinozavrov) in malo zgodovino (kraja psa, zasledovanje avta, ljubljenje), vendar se obrne – vsak še tako neznaten dogodek je v resnici velik, če je le bil storjen ali doživet v imenu ljubezni. Čeprav se v romanu zgodi veliko stvari, so potisnjene v ozadje, kakor da bi bile povedane pridušeno, med odejami in prepletenih nog. Pripovedovalka se namreč nezavedno poistoveti z Orfejem, kakor ga vidi Franz, ki pravi, »da se je Orfej namero ozrl, ker Evridike v resnici ni hotel rešiti; ni je hotel ljubiti, temveč opevati svojo nesmrtno ljubezen do nje.« Animal triste tako družbene okoliščine premalo izkoristi, obenem pa mu zaradi streznjene in odmaknjene pripovedovalke umanjka bolj strastna, divja in iskrena dimenzija, da bi ob »dejstvih« pričarala tudi občutke.

O avtorju. Veronika Šoster, rojena leta 1992 v Trbovljah, obiskovala I. gimnazijo v Celju. Leta 2014 je na Filozofski fakulteti v Ljubljani diplomirala iz primerjalne književnosti in bohemistike, leta 2017 je magistrirala na temo slovaške ženske poezije zadnjih desetletij, trenutno je doktorska študentka literarnih ved. Literarne kritike objavlja v nekaterih večjih slovenskih medijih, kot so Literatura, radio ARS, Mentor, Airbeletrina, … →

Bodi udeležen. Sodeluj. Prijavi se na novice.
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Zadnji dnevi Imperija

  Martin Justin

  Zasnutek Moskoviade je preprost in sila domač: protagonist se zbudi in poskuša biti kar se da spodobno človeško bitje, postoriti vse, kar si je zadal, in se čim manjkrat pustiti zapeljati raznim priložnostim za zabušavanje.

 • Revolucija zaradi dežja odpade

  Zarja Vršič

  Strahopetci Josefa Škvoreckega omembe skoraj nevredno kostelško vstajo ne prikazujejo z ideološko povzdignjenega vidika, ampak z dobršno mero ironije in komičnosti, kar je bil tudi glavni razlog, da so knjigo ob izidu zelo slabo sprejeli.

 • Ko Dickens sreča Fabritiusa

  Silvija Žnidar

  Vsekakor gre za zanimivo branje, ki s skorajda tradicionalno, dickensovsko naracijo zagrabi bralca in ga v hitrem tempu pelje skozi obsežne strani, hkrati pa ga redno in z lahkoto angažira k razvozlavanju različnih sporočil, refleksij in idej.

Izdelava: Pika vejica