Miča Vujičić: Oster štart: sodnikov dodatek

Mića Vujičić, Oster štart. Sodnikov dodatek. Prevedel Urban Vovk. Ljubljana: Cankarjeva založba, 2016.

Veronika Šoster

Roman srbskega pisatelja Miće Vujičića v odličnem prevodu Urbana Vovka že z naslovom obljublja nogometno vzdušje, ki ga tudi ustvari, obenem pa se mimogrede in popolnoma lahkotno prelevi v družinsko pripoved, ki zna nasmejati in potegniti vase. Pripovedovalčeva družinska zgodovina namreč temelji na neverjetnih prigodah, kar je pričakovano že zaradi literarnih oseb. Te so izdelane ravno prav posebno, da presenečajo, in ravno prav običajno, da jim popolnoma verjamemo. Nogomet se v zgodbo vključuje predvsem s pomočjo očeta Sodnika, ki sodi »betonsko ligo« in je ves čas poln modric ter polomljen zaradi napadov nezadovoljnih navijačev, pripovedovalec pa mu včasih reče tudi Dvojček – njegov brat dvojček Sima je namreč pogrešan od časa Miloševićevega režima. Najbolje spoznamo še mamo Milo (Revolucionarka) s svojo radijsko postajo, urarja deda Dušo (kiklop Polifem) in zdravilko babico Draginjo. Prvoosebni pripovedovalec ostaja v ozadju in o njem ne izvemo skoraj ničesar, tako da fokus ostaja na ostalih članih. Z vzdevki jim vdihne še več življenja, obenem pa o njih pripoveduje vedno nove in nove anekdote (čeprav se vmes nenehno hudomušno opominja, da bi ga Sima zaradi tega okregal, zanj so anekdote po njegovo plevel in ne lastnost dobrega pisatelja). Slog odlikuje grenko-sladek humor, pa tudi sproščeno pripovedovanje brez kančka osladnosti ali vzvišenosti. Oster štart je knjiga, ki se nikoli ne znajde v ofsajdu.

O avtorju. Veronika Šoster, rojena leta 1992 v Trbovljah, obiskovala I. gimnazijo v Celju. Leta 2014 je na Filozofski fakulteti v Ljubljani diplomirala iz primerjalne književnosti in bohemistike, leta 2017 je magistrirala na temo slovaške ženske poezije zadnjih desetletij, trenutno je doktorska študentka literarnih ved. Literarne kritike objavlja v nekaterih večjih slovenskih medijih, kot so Literatura, radio ARS, Mentor, Airbeletrina, … →

Bodi udeležen. Sodeluj. Prijavi se na novice.
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Zadnji dnevi Imperija

  Martin Justin

  Zasnutek Moskoviade je preprost in sila domač: protagonist se zbudi in poskuša biti kar se da spodobno človeško bitje, postoriti vse, kar si je zadal, in se čim manjkrat pustiti zapeljati raznim priložnostim za zabušavanje.

 • Revolucija zaradi dežja odpade

  Zarja Vršič

  Strahopetci Josefa Škvoreckega omembe skoraj nevredno kostelško vstajo ne prikazujejo z ideološko povzdignjenega vidika, ampak z dobršno mero ironije in komičnosti, kar je bil tudi glavni razlog, da so knjigo ob izidu zelo slabo sprejeli.

 • Ko Dickens sreča Fabritiusa

  Silvija Žnidar

  Vsekakor gre za zanimivo branje, ki s skorajda tradicionalno, dickensovsko naracijo zagrabi bralca in ga v hitrem tempu pelje skozi obsežne strani, hkrati pa ga redno in z lahkoto angažira k razvozlavanju različnih sporočil, refleksij in idej.

Izdelava: Pika vejica