Miča Vujičić: Oster štart: sodnikov dodatek

Mića Vujičić, Oster štart. Sodnikov dodatek. Prevedel Urban Vovk. Ljubljana: Cankarjeva založba, 2016.

Veronika Šoster

Roman srbskega pisatelja Miće Vujičića v odličnem prevodu Urbana Vovka že z naslovom obljublja nogometno vzdušje, ki ga tudi ustvari, obenem pa se mimogrede in popolnoma lahkotno prelevi v družinsko pripoved, ki zna nasmejati in potegniti vase. Pripovedovalčeva družinska zgodovina namreč temelji na neverjetnih prigodah, kar je pričakovano že zaradi literarnih oseb. Te so izdelane ravno prav posebno, da presenečajo, in ravno prav običajno, da jim popolnoma verjamemo. Nogomet se v zgodbo vključuje predvsem s pomočjo očeta Sodnika, ki sodi »betonsko ligo« in je ves čas poln modric ter polomljen zaradi napadov nezadovoljnih navijačev, pripovedovalec pa mu včasih reče tudi Dvojček – njegov brat dvojček Sima je namreč pogrešan od časa Miloševićevega režima. Najbolje spoznamo še mamo Milo (Revolucionarka) s svojo radijsko postajo, urarja deda Dušo (kiklop Polifem) in zdravilko babico Draginjo. Prvoosebni pripovedovalec ostaja v ozadju in o njem ne izvemo skoraj ničesar, tako da fokus ostaja na ostalih članih. Z vzdevki jim vdihne še več življenja, obenem pa o njih pripoveduje vedno nove in nove anekdote (čeprav se vmes nenehno hudomušno opominja, da bi ga Sima zaradi tega okregal, zanj so anekdote po njegovo plevel in ne lastnost dobrega pisatelja). Slog odlikuje grenko-sladek humor, pa tudi sproščeno pripovedovanje brez kančka osladnosti ali vzvišenosti. Oster štart je knjiga, ki se nikoli ne znajde v ofsajdu.

O avtorju. Veronika Šoster, rojena leta 1992 v Trbovljah, obiskovala I. gimnazijo v Celju. Leta 2014 je na Filozofski fakulteti v Ljubljani diplomirala iz primerjalne književnosti in bohemistike, leta 2017 je magistrirala na temo slovaške ženske poezije zadnjih desetletij, trenutno je doktorska študentka literarnih ved. Literarne kritike objavlja v nekaterih večjih slovenskih medijih, kot so Literatura, radio ARS, Mentor, Airbeletrina, … →

Avtorjevi novejši prispevki
Bodi udeležen. Sodeluj. Prijavi se na novice.
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Luč temine ali o spominu na vojno

  Jasna Lasja

  Luč vojne, ki na eni strani osvetljuje razpredeno delovanje nevidnih služb, na drugi, subtilnejši, pa temino njenih posledic, je povojni roman o vojni, spletkah, zapuščenosti, razpadu družine in lažeh, ki jih zadajo starši otrokom.

 • Ranjene površine, predrte prostornine, krvaveče avre

  Silvija Žnidar

  Zbirko Membrane, membrane se tako vsekakor splača vzeti v roke, predvsem zaradi njene tematske raznolikosti, ki pokriva razne nianse urbanega življenja, se dotika tematik ustvarjanja, spolnosti, identitete, kritičnih presečišč človeka in družbe itd.

 • Svet je literatura, literatura je svet

  Silvija Žnidar

  Brez dvoma lahko trdimo, da je bil Doctorow vešč v spajanju zgodovinskih faktov in fikcije, pri čemer je ustvaril izjemno živ in razgiban konglomerat naracije, ki se bralcu morda bolj približa, oziroma mu sporoči več (in skoz različne prizme) o nekem obdobju ali dogodku kot zgodovinopisje samo.

Izdelava: Pika vejica