Javier Marías: Slab značaj

Prevedel Ferdinand Miklavc. Modrijan, Ljubljana 2016 (Zbirka Svila)

Zarja Vršič

Letos sta v slovenskem prostoru izšli kar dve knjigi španskega giganta Maríasa, a za razliko od nekajkilskega romana Tu se začne zlo je Slab značaj drobna knjižica s komaj sedemdesetimi stranmi. V Španiji je novela samostojno izšla že leta 1998, potem pa še leta 2014 v istoimenski zbirki tridesetih zgodb. Glavni junak Madridčan Ruibérriz (oziroma za okorne jezike njegovih ameriških kolegov kar Roy Berry) se znajde v Mehiki, kjer kralja rokenrola Elvisa za potrebe njegovega filma Fun in Acapulco uči španske izgovorjave (neuspešno). Pozor, to je šele začetek. Prava akcija se začne v eni izmed obskurnih ciudad-de-meksikanskih pivnic (kje pa drugje …), kjer se Elvis in prijatelji znajdejo v precej čudni godlji, ključne besede pa so gringo, gačupin, zelena rutica in debela pedrača. Maríasov slog (zabaven, prostaški, živahen, iskriv in še kaj – zasluga gre nedvomno tudi prevajalcu) ravno prav začini vsebino; bralec se bo čez knjigo prebil tako lahkotno in bliskovito, kot ob koncu zgodbe beži Roy Berry …

O avtorju. Zarja Vršič (1993) je na Filozofski fakulteti v Ljubljani magistrirala iz primerjalne književnosti ter francoskega jezika, ampak jo v resnici zanima še veliko drugih stvari. Dela kot literarna kritičarka in prevajalka, včasih pa tudi kaj malega napiše.

Avtorjevi novejši prispevki
Bodi udeležen. Sodeluj. Prijavi se na novice.
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Gatsby v novi preobleki

  Zarja Vršič

  Novela Mladi bogataš je v zbirki kratke proze izšla eno leto za romanom Veliki Gatsby, bralec pa bo verjetno opazil, da je zasnova prvega teksta sumljivo podobna drugi: gre za zgodbo o mladem zdolgočasenem bogatašu, ki se v času med svetovnima vojnama zapleta v številne ljubezenske dogodivščine.

 • Med prividom in resničnostjo ali med življenjem in smrtjo

  Aljaž Koprivnikar

  Češki filozof, pisatelj in dramatik Ladislav Klíma (1878-1928) sodi med ene izmed najbolj zanimivih, svojevrstnih in tudi provokativnih imen češke literature 20. stoletja.

 • Anna Seghers – Izlet mrtvih deklet

  Ana Geršak

  Ko je Anna Seghers pisala Izlet mrtvih deklet, se druga svetovna vojna še ni iztekla. Pa vendar je bila usoda naslovnih deklet, njenih sošolk, ki so tistega brezskrbnega popoldneva 1913 srebale kavo ob Renu, takrat že zapečatena.

Izdelava: Pika vejica