LUD Literatura

Anna Seghers – Izlet mrtvih deklet

Anna Seghers, Izlet mrtvih deklet. Prevedel Aleš Učakar. Ljubljana: Modrijan, 2017 (Zbirka Svila)

Ana Geršak

Ko je Anna Seghers pisala Izlet mrtvih deklet, se druga svetovna vojna še ni iztekla. Pa vendar je bila usoda naslovnih deklet, njenih sošolk, ki so tistega brezskrbnega popoldneva 1913 srebale kavo ob Renu, takrat že zapečatena: upornica, izdajalka, brezbrižnica, učiteljica, gospodična Sichel, ki jo petindvajset let kasneje nekdanja učenka in oboževalka s psovkami prežene s klopi, ker je Judinja; pa »gospodična Mees z mogočnim, neuničljivim križem na prsih«, ki še naprej kljubovalno zbira denar za svojo cerkev, in Starček, učitelj Reiß, ki bo »doživljal umiranje svojih mladih učencev v sledeči in v sedanji vojni«. V sopari mehiške vročine se pred očmi pripovedovalke kot privid ponovno odvije tisti usodni dan, morda, tako je vsaj slutiti, zadnji dan brezskrbne otroške sreče, saj bo prvi vojni žrtvi, postavnemu Ottu Freseniusu, že čez leto dni »izstrelek razparal trebuh«. Kljub letom pripovedovalka zapolnjuje prazna mesta v domači nalogi za gospodično Sichel, »ker se rada vozim in ker rada pišem spise, da naj do naslednje ure nemščine napišem opis našega šolskega izleta«. Vsi ti časovni prepleti, vsa ta sopostavljanja, in usoda, ki se napoveduje v vsakem najmanjšem gibu deklet, so v tem kratkem tekstu popisani z izmojstreno silovitostjo.

 

O avtorju. Ana Geršak se je rodila, živi in bo enkrat verjetno umrla, v kolikor bo dokazano, da solipsizem zavaja. Do takrat nekaj piše, kritizira in glumi črva v loju.

Avtorjevi novejši prispevki
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Gatsby v novi preobleki

  Zarja Vršič

  Novela Mladi bogataš je v zbirki kratke proze izšla eno leto za romanom Veliki Gatsby, bralec pa bo verjetno opazil, da je zasnova prvega teksta sumljivo podobna drugi: gre za zgodbo o mladem zdolgočasenem bogatašu, ki se v času med svetovnima vojnama zapleta v številne ljubezenske dogodivščine.

 • Med prividom in resničnostjo ali med življenjem in smrtjo

  Aljaž Koprivnikar

  Češki filozof, pisatelj in dramatik Ladislav Klíma (1878-1928) sodi med ene izmed najbolj zanimivih, svojevrstnih in tudi provokativnih imen češke literature 20. stoletja.

 • Stefan Andres – El Greco slika velikega inkvizitorja

  Ana Geršak

  Le redkokdaj se zgodi, da bi naslov tako točno povzemal vsebino knjige kot v primeru Andresovega El Greco slika velikega inkvizitorja. Še redkeje se zgodi, da bi naslov tako natančno povedal vse, kar je o knjigi povedati.

Kdor bere, je udeležen!

Prijava na Literaturin obveščevalnik

* obvezno polje

Za obveščanje uporabljamo storitev Mailchimp, ki bo tvoje podatke uporabljala skladno s pravili. Vedno si lahko premisliš. Brez nadaljnjega. Navodila za odjavo ali spremembo nastavitev so na dnu vsakega elektronskega dopisa. Tvoje podatke in odločitve bomo spoštovali. Spodaj lahko potrdiš, da se s tem strinjaš.