LUD Literatura

Prepišno uredništvo

festival bralne kulture

uredništvo

BO LITERATURA SPLAVALA PO VODI?

 

Center za poezijo Tomaža Šalamuna, 16.–19. november 2021

 

Nad vsemi krizami današnjega dne se kot zlovešč obstret pne tista, ki zadeva občo planetarno prihodnost: okoljska. Pitna voda, simbol zdravega življenjskega okolja, nikakor ni več samoumevno dejstvo, temveč dobrina, ki bo v naslednjih desetletjih narekovala geopolitične premike, medtem ko bo dvigovanje gladin oceanov prerazporedilo poselitev in zahtevalo vzpostavitev novih načinov sobivanja. Kakšno pozicijo v odnosu do teh sprememb zavzema literatura? Je zmožna odzivanja na hitro spreminjajoče se razmere? Fascinacija nad utopijami in distopijami je v literaturi prisotna od nekdaj. Toda ali lahko literatura pripomore k okoljski odgovornosti? V burnih obdobjih zgodovine je pogosto rabila kot svarilo ali budnica, a ob tem se postavlja vprašanje nevarnosti moraliziranja, banalizacije, ideologizacije in posploševanja. In kako naj ob vsem literatura, da ne bi splavala po vodi, ohrani lastno avtonomijo?

 

Na dogodkih, ki bodo letos potekali v živo, bomo spregovorili o razmerju med literaturo in okoljskimi spremembami. H kratkim predavanjem, tako imenovanim »nakratkim«, povabili različne profile avtorjev, ki delujejo na presečišču med znanostjo in umetnostjo, prepustili se bomo pripovedovanju pred-apokaliptičnih zgodb, debatirali o podnebju romana in se sprehodili med glasovi v valovih. Na festivalu bo gostoval tudi Knjigogled, ki bo tokrat posvečen kultnemu Iztrebljevalcu. Večina dogodkov bo kasneje dostopna na Youtube kanalu LUD Literatura.

 

Avtorica vizualne podobe festivala je Benja Pavlin.
Vstop na festival je prost, treba je upoštevati PCT pogoj.

 

Program

Uvertura v festival: Prepišni Prišleki, 2. 11. 2021 ob 19. uri
LUD Literatura na prepih postavlja najnovejše avtorje in avtorice iz knjižne zbirke Prišleki.
Berejo: Davorin Lenko, Franci Novak, Teja Močnik, Jernej Županič, Arjan Pregl in Klemen Kordež.

 

Torek, 16. 11.
13.00 Glasovi med valovi (zvočni sprehod ob Ljubljanici*): Špela Setničar prebira tekste Jerneja Županiča, Maje Vidmar, Muanisa Sinanovića, Petra Semoliča, Arjana Pregla in Primoža Čučnika
17.00 Nakratki 1 (kratka predavanja): Aljaž Krivec & Tonja Jelen
18.00 Podnebje romana: med posameznikom in civilizacijo (pogovor): Andrej Blatnik, Anja Radaljac, Muanis Sinanović

 

Sreda, 17. 11.
17.00 Nakratki 2 (kratka predavanja): Tina Bilban & Jasmin B. Frelih
17.45 Okoljska (foto)intervencija z nagrado
18.00 Nakratki 3 (kratka predavanja): Denis Škofič & Tomaž Grušovnik

 

Četrtek, 18. 11.
17.00 Nakratki 4 (kratka predavanja): Monika Manfreda & Boris Kolar
18.00 Prepišni Četrtkovci (bralni klub revije Nebulae): Alex Kama Devetak, Nina Kremžar, Zarja Vršič

 

Petek, 19. 11.
18.00 Knjigogled v živo: Iztrebljevalec (pogovor): Ana Geršak, Robert Kuret, Veronika Šoster
19.30 Pred-apokaliptične zgodbe (pripovedovalski večer): Katarina Nahtigal & Maša Budič

 

*za optimalno doživetje dogodka priporočamo pametni telefon in slušalke

 

 

Festival Prepišno uredništvo je del projekta Bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Prepišna Literatura

  uredništvo

  Pogosto, v zadnjem času pa sploh, se sprašujemo, kako poiskati smisel v času nesmisla. Zagotovo ne prek bližnjic, ampak s tehtnim premislekom in preudarno refleksijo, ki sta osnovi za esejistiko.

 • O nesrečnih kockah, praznežih, tipičnih morilcih in dvojnih ključih v (slovenskem) žanru

  Luka Oprešnik

  Letošnje Prepišno uredništvo je teoretično podkovano, vendar pomembneje, s pestrostjo, šaljivostjo, dobro voljo in naklonjenostjo bralcu uspešno odgovorilo na vsa žgoča vprašanja oboževalcev žanra. Še kako potreben diskurz o žanru, ki mu je dal nastavek festival, pa ostaja odprt za vse nas, ki se radi srečujemo ob knjigah.

 • Ker se spet zanimamo za avtorje_ice

  Martin Justin

  Vsebinski del letošnjega prepišnega uredništva je tako – kot je običajno in ob tem tematskem zastavku celo pričakovano – odprl več vprašanj, kot je podal odgovorov. Vseeno pa se mi zdi, da se je, kljub naslovu »Vse je fikcija«, tekom pogovorov in predavanj pokazalo, da obstaja neka intuitivna razlika med resničnostjo in fikcijo, na katero so se navezovali tudi nastopajoči in nastopajoče.

Kdor bere, je udeležen!

Prijava na Literaturin obveščevalnik

* obvezno polje

Za obveščanje uporabljamo storitev Mailchimp, ki bo tvoje podatke uporabljala skladno s pravili. Vedno si lahko premisliš. Brez nadaljnjega. Navodila za odjavo ali spremembo nastavitev so na dnu vsakega elektronskega dopisa. Tvoje podatke in odločitve bomo spoštovali. Spodaj lahko potrdiš, da se s tem strinjaš.