Natečaj za izvirni slovenski roman (prvič)

uredništvo

Zbirka Prišleki Literarno-umetniškega društva Literatura si je v dvajsetih letih kontinuiranega izhajanja utrdila ime prepoznavne literarne zbirke, v kateri so doslej zvečine izhajale pesniške in kratkoprozne zbirke. Ker bi si želeli v naslednjih letih vanjo privabiti tudi več romanopiscev, razpisujemo natečaj za izvirni krajši roman.

 

Najbolj bi si želeli razgibanih, živahnih besedil z veliko dogajanja in, zakaj ne, napetosti ali pohujšljivosti. Poslanim romanom se je zato vsekakor dovoljeno spogledovati z žanri ali se jih vsaj jasno zavedati, jih inovativno izkoristiti v svoj literarni prid.

 

Romane oddajte oziroma pošljite do vključno srede, 15. septembra 2021, v enem izvodu v zaprti ovojnici na naslov uredništva (LUD Literatura, Tomšičeva 1, 1000 Ljubljana) in v Wordovem dokumentu na e-mail ludliteratura@yahoo.com. Besedilo naj bo pripravljeno v pisavi Times New Roman, velikost črk 12, razmik 1,5 vrstice.

 

Roman, ki ga prijavite, ne sme sodelovati na kakšnem drugem natečaju in mora biti v celoti neobjavljen (niti v odlomkih).

 

Dolžina romana je omejena na 7 do 10 avtorskih pol (210.000 do 300.000 znakov s presledki).

 

Rokopisu priložite tudi kratek sinopsis.

 

Razpis ni anonimen, zato prosimo, da v dokumentu ali prilogi pošljete tudi svoj kratek življenjepis s ključnimi podatki.

 

Izbor bo znan najpozneje do konca novembra, prvoizbrani roman bo leta 2022 izšel v zbirki Prišleki.

 

Žirijo sestavljajo Veronika Šoster, urednica zbirke Prišleki, Urban Vovk, tajnik društva in urednik, in Jernej Županič, urednik spletnega medija pri istem izdajatelju.

 

Višina nagrade je 5.000 evrov, v kar je vštet tudi avtorski honorar za naklado do 1000 izvodov.

 

Žirija si pridržuje pravico, da nagrade ne podeli.

Bodi udeležen. Sodeluj. Prijavi se na novice.
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Triger

  Davorin Lenko

  »Že leta se ukvarjam s tem vprašanjem …« je rekel zamišljeno. »Mislil sem, da se bo sčasoma pokazal odgovor. Pa se ni. Najbrž ga sploh ni.«

 • Na neki točki sem tako želel ponotranjiti to patološkost

  Martin Justin

  Davorin Lenko (1984) je avtor treh romanov in dveh zbirk kratke proze. Za svoj prvenec Telesa v temi (2013) je prejel nagradi kresnik in kritiško sito. Leta 2016 je objavil zbirko kratke proze Postopoma zapuščati Misantropolis, dve leti kasneje pa roman Bela pritlikavka. Zbirka kratke proze Psihoporn (2020) je bila nominirana za evropsko nagrado za književnost, sicer pa je za kratko zgodbo »Violina in žiletke« nedavno prejel še nagrado Arsova lastovka.

 • Kaj vse se skriva pod površjem in vseskozi hoče na plano?

  Nika Švab

  Tvoj romaneskni prvenec Hladna veriga spremlja življenje članov družine Gartner, predvsem Deje in Tima, v času skoraj štiridesetih let. Prvi dogodki se zgodijo, ko je Deja najstnica, roman pa se konča s 26-letnim Timom, njenim sinom.

Izdelava: Pika vejica