LUD Literatura

Natečaj za najboljšo kritiko »Mlada kritika«

Novi rok za oddajo: 21. 5. 2014

Festival Pranger, festival pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije, v sodelovanju z Mladimi rimami in LUD Literatura objavlja natečaj za najboljšo kritiko Mlada kritika.

Nov rok za prijavo je 21. maj 2014. Prijave zbiramo na elektronskem naslovu festivalpranger@gmail.com.

Festival Pranger že tretje leto zapored prireja posebno kritiško razpravo, ki je namenjena mladim, še ne uveljavljenim kritikom in kritičarkam poezije. Mlada kritika, ki ste jo poznali pod imenom Študentska kritiška razprava, je bila sprva namenjena predvsem študentom literarnih ved.  Z letošnjim natečajem pa možnost sodelovanja ponujamo vsem, ki se želijo preizkusiti v kritičnem pretresu poezije. Sodelujoči mladi kritiki bodo imeli možnost svoje ugotovitve predstaviti na razpravi ter se ob tem soočiti s pripombami in vprašanji iz publike ter svoje kritiške zapise tudi argumentirano zagovarjati.

Pogoji sodelovanja:

Na natečaj se lahko prijavijo vsi neuveljavljeni kritiki, ki svojih kritik ne objavljajo redno v večjih literarnih revijah ali dnevnem časopisju. Čeprav še vedno cilja predvsem na študente, pa sodelovanje ni pogojeno z leti ali statusom.

Izbira pesniških zbirk za sodelovanje na natečaju Mlada kritika je omejena z izbranimi pesniškimi zbirkami na festivalu Pranger:

Erika Vouk: Lasa pur dir (Pivec, Maribor)
Vlado Žabot: Sveta poroka (Študentska založba, Ljubljana)
Glorjana Veber: Prosti pad (Center za slovensko književnost, Ljubljana)
Anja Golob: Vesa v zgibi (Mladinska knjiga, Ljubljana)
Barbara Jurič: Iskanje hrane (Mladinska knjiga, Ljubljana)
Jurij Hudolin: Čakanje revolucije in modrosti (KUD Apokalipsa, Ljubljana)
Jure Jakob: Delci dela (LUD Literatura 2013)
Dejan Koban: Razporeditve (LUD Šerpa 2013)
Denis Škofič: Sprehajalec ptic (Študentska založba 2013)

Sodelujoči naj si za literarno kritiko iz seznama izberejo eno pesniško. Prispevki naj bodo dolgi do 5000 znakov (brez presledkov). Kritike je potrebno poslati na naslov festivalpranger@gmail.com do 21.9. maja 2014. E-pošta naj poleg kritiškega prispevka vsebuje  pod zadevo »Za natečaj Mlada kritika«, v besedilu pa ime in priimek, kontaktne podatke ter kratko predstavitev avtorja kritike.

Prispele kritike bo pregledala tričlanska komisija, ki jo sestavljajo: Blaž Jelenc (Festival Pranger), Veronika Dintinjana (Mlade rime) in Andrej Hočevar (LUD Literatura). Komisija bo izbrala tri najboljše kritike. Izbrani kritiki oziroma kritičarke bodo sodelovali na kritiški debati Mlada kritika, ki se bo odvila 2. julija 2014 v Menzi pri koritu na Metelkovi, v okviru večera Mlade rime. Izbrane kritike bodo objavljene na spletni strani LUD Literatura in spletni strani festivala Pranger. Z izbranimi kritiki bo opravljeno tudi mentorsko delo in priprava na kritiško debato.

Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • »Grajenje neke skupnosti, vsaj začasne«

  Mlade rime so eden izmed najbolj vztrajnih, prijetnih in svežih ciklov literarnih dogodkov v prestolnici. Kako ste dobili idejo za festival in koliko se njegove … →

 • Avtorji ne sprejmejo niti konstruktivne kritike, kritiki pa svojega mnenja ne izpovedo iskreno

  Andrej Hočevar

  Prvi del kritiške korespondence med Andrejem Hočevarjem, Aljažem Krivcem, Anjo Radaljac, Nino Sivec in Domnom Sloviničem o sposobnostih pravilnih poudarkov in sprejemanja konstruktivne kritike

 • Kritika kot pustolovščina

  Andrej Hočevar

  Poučen in poglobljen pogovor z ameriškim kritikom, pisateljem in prevajalcem Johnom Taylorjem, ki že več desetletij živi v Franciji. John Taylor svoje pisanje povezuje tudi s popotovanji, ki so ga že večkrat pripeljala tudi v Slovenijo.

Kdor bere, je udeležen!

Prijava na Literaturin obveščevalnik

* obvezno polje

Za obveščanje uporabljamo storitev Mailchimp, ki bo tvoje podatke uporabljala skladno s pravili. Vedno si lahko premisliš. Brez nadaljnjega. Navodila za odjavo ali spremembo nastavitev so na dnu vsakega elektronskega dopisa. Tvoje podatke in odločitve bomo spoštovali. Spodaj lahko potrdiš, da se s tem strinjaš.