Vse je v nas

Tove Jansson, November v Mumindolu. Prevod: Nada Grošelj. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2019 (zbirka Pisanice)

Gaja Kos

Ljubitelji muminov smo zadnja leta ob vedno novih prevodih muminštorij kar redno prihajali na svoj račun. Tokrat je pred nami morda še najbolj tihotna, samotna, melanholična in meditativna muminknjiga, postavljena v temu primeren letni čas – jesen. Temu navkljub ali pa ravno zato, je dobra izbira tudi za poletno branje.

Kakorkoli že, dež, hlad in vse krajši dnevi – paradoksalno – »zdramijo« homsa, Njuhca, Hemula, Filifjonko in Stricmatica, da vzamejo pot pod noge in se usmerijo proti hiši mumindružine. Ko vsak zase prispejo na cilj, se izkaže, da muminov ni, pride pa naokoli Mimla, ki se zdi v pisani druščini edina zadovoljna sama s sabo: »Lepo je biti mimla. Od glave do peta se počutim odlično.« Tudi tale izjava je njena: »Na svetu ni lepšega, kakor da uživaš, pa tudi nič preprostejšega.« Skoraj vsi ostali omagujejo pod težo vprašanj o sebi, življenju in smislu, ujetniki svoje narave in navad so, vsak s svojimi strahovi, željami, fantazijami, fiksnimi idejami in prividi. Toda kot pravi vedno pronicljiva Mimla Filifjonki: »Pomiri se, tukaj ni ničesar, kar bi bilo nevarnejše od nas samih.«

Tako kot zna Tove Jansson otipljivo popisovati naravo, no, pravzaprav vse, kar je okoli nas, pa tudi v nas (»Ni hujšega od pogleda v popolno temo, podobno je, kakor da bi zakorakal naravnost v neskončnost, ne da bi imel koga s seboj.«), zna s svojimi unikatnimi, čudaškimi liki zadeti tudi v bistvo človeka. Oziroma v katero izmed njegovih pla(s)ti. V tokratni knjigi se dotakne samote/samosti/osamljenosti, obsesij, depresije ali vsaj zametkov le-te, pa tudi demence. Ne samo to, z likom »grozno starega« Stricmatica, ki pa ima še vedno »odlične noge«, ustvari enega bolj – hm, pomirjujočih?, nedramatičnih? – upodobitev demence: »Ko se je nekega temnega jesenskega jutra zbudil, se ni več spomnil, kako mu je ime. Pozabljati imena drugih je malo žalostno, pozabiti lastno ime pa je prav prijetno. /…/ Dan je polzel spokojno, a vznemirljivo.« Bolj ko se jesen preveša v zimo, bolj priložnostni stanovalci muminhiše prihajajo do različnih ugotovitev in odločitev; malo sami, malo s pomočjo drugih. Oziroma – ob drugih. Ja, izkaže se, da je »drugi« pomemben pri iskanju samega sebe. Oziroma pri pomirjanju s samim sabo.

Jesen v Mumindolu je, morda tudi zato, ker se v njej še več kot sicer dogaja v likih in ne toliko med njimi (čeprav je ravno minimalna komunikacija maksimalno zgovorna in tvorna), morda celo bolj kot knjiga za mlade, knjiga za odraslega bralca. Ob tem naj spomnim, da ob tejle jesenski knjigi obstaja tudi poletna – avtoričin roman za odrasle, Poletna knjiga. In dodam še veselo novico za odrasle ljubitelje Tove Jansson – v slovenski prevod se ena za drugo ravno v teh dneh pretakajo avtoričine kratke zgodbe. Ja, ja, kar našpičite ušesa, pomigajte z gobčke in pomahajte z repki!

O avtorju. Živi v Ljubljani, kjer bere, piše kritike in še kaj, urednikuje in tu in tam kaj prevede. Rada ima mladinsko književnost. Mumini so zakon! Kadar ne počne nič od prej omenjenega, športa ali odfrči na kak drug konec sveta, včasih zato, da športa tam. Poleti svojo pisarno (beri: laptop, telefon … →

Avtorjevi novejši prispevki
Bodi udeležen. Sodeluj. Prijavi se na novice.
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Težko je biti (mumin)očka

  Gaja Kos

  Muminočka tare občutek nekoristnosti; da bi se znova našel in osmislil, s svojo družino (pridruži se jim še mala Mi) odpluje na otok s svetilnikom, kjer naj bi začel novo življenjsko poglavje.

 • Življenje kot pravljica

  Gaja Kos

  Čeprav je knjiga Pravljično potovanje Hansa Christiana Andersena prevedena in je prvič izšla v Švici (iz nemščine jo je pretočila Neža Božič), je vsaj napol slovenski izdelek: besedilo avstrijskega publicista in pisatelja ter sodelavca Avstrijskega radia je namreč s podobami oplemenitila naša ilustratorka Maja Kastelic, ki je nasploh izjemno mednarodno dejavna in iskana.

 • Kdo je danes glavni

  Gaja Kos

  Staršem je gotovo dobro znana faza »Bom sam!« / »Bom sama!«. Ko si v največji naglici, si bo otrok poskušal sam zavezati čevlje, in ko si ravno vse posesal, se bo sam lotil stresanja kosmičev v skodelico … Kaj pa drugega!

Izdelava: Pika vejica