Siri Kolu: Ajda in Razbojnikovi

Gaja Kos

Pravo finsko tihožitje: veliko narave, kopanje v jezerih, vikend hišice, požrtije ali vsaj izdatni prigrizki, savnanje … In roadtrip. Seveda ne navaden, pač pa razbojniški. Razbojnikovi štejejo pet članov … dokler ne ugrabijo šeste – Ajde, ki ugrabitev sprejme precej hladnokrvno: »Drugi teden junija so me ugrabili. Še dobro, da so me. Obeti za poletje so bili tako ali tako slabi.« In kakor se kmalu navduši nad novo druščino, tako se tudi Hilda – vratolomna voznica in mama, Strašni Karl – razbojniški šef in oče, Klemen – oboževalec šole, Helena – dizajnerka razbojniških Barbik in Klemnova sestra ter Zlatozobi Pero – vdan šefu in v prejšnjem življenju sosed naštetih hitro navdušijo nad »ugrabljenim osebkom«: »Ta punca je nekaj najboljšega, kar se nam je zgodilo zadnje čase.« Razbojnikovi, specializirani za ropanje bonbonov, izvedejo nekaj akcij, se spravijo v pošteno godljo in z Ajdo na čelu kujejo načrte za prihodnost. Zgodbi o sledenju sanjam in svobodi, ki je verjetno najbolj zabavna in lahkotna zgodba o ugrabitvi, kar jih lahko najdemo, z lahkoto oprostimo rahlo naivnost v nekaterih momentih dogajanja, saj jo preglasijo akcija, zabavnost, prisrčnost in (razbojniške) domislice. Kdor bo knjigo, ki je v domovini osvojila Finlandia Junior Award, vzel v roke, bo med drugim izvedel tudi, kaj so mišji pukci, kako se tekmuje v P & R in kako se igra čokoladno šestico. Vsi ostali boste po lastni volji ostali tozadevno nerazgledani in po vsej verjetnosti še naprej jedli čokolado, ne da bi se ob tem zabavali, kot se spodobi.

O avtorju. Živi v Ljubljani, kjer bere, piše kritike in še kaj, urednikuje in tu in tam kaj prevede. Rada ima mladinsko književnost. Mumini so zakon! Kadar ne počne nič od prej omenjenega, športa ali odfrči na kak drug konec sveta, včasih zato, da športa tam. Poleti svojo pisarno (beri: laptop, telefon … →

Avtorjevi novejši prispevki
Bodi udeležen. Sodeluj. Prijavi se na novice.
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Paul Maar: Gospod Bello in modro čudo

  Gaja Kos

  Toliko, da veste – Bello in gospod Bello nista ena in ista oseba. Oziroma sta. Ne, pravzaprav nista … vraga, težavica nastopi pri besedi “oseba”. V resnici … →

 • Družinske podobnosti in razlike

  Gaja Kos

  Botrovo darilo je slikanica, ki ob desetletnici opozarja na projekt Botrstva in ga tudi podpira, saj gre del od nakupa knjige prav pogramu, ki je nastal pod okriljem Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje. Njegov namen je pomoč otrokom in mladostnikom, ki so v materialni stiski, da vendarle lahko razvijajo svoje talente in se ukvarjajo s prostočasnimi dejavnostmi, ki jih veselijo.

 • Nekaj pisem, cel svet

  Gaja Kos

  Založbe Chiara doslej nisem povezovala s knjižnim programom za otroke ali mladino, morda še najbolj s priročniško literaturo. A kot kaže prelet njihove spletne strani, se nekaj naslovov pojavlja tudi s tega literarnega področja, med njimi še posebej pade v oči knjižica Pisma Božičku, ob kateri sem zastrigla z ušesi že zaradi imen na platnici – avtorja sta namreč uveljavljena in nagrajevana domača pisateljica in ilustrator, Janja Vidmar in Peter Škerl.

Izdelava: Pika vejica