LUD Literatura

Viktor Jerofejev: Telo

Viktor Jerofejev, Telo. Prevedli Drago Bajt, Sara Špelec in Anjuša Belehar. Ljubljana: Beletrina, 2017. (Zbirka Žepna Beletrina)

Barbara Leban

Bolj kot premišljen zasnutek zbirke ali jasnost pisave kratkoprozno zbirko Viktorja Jerofejeva zaznamujejo asociacije. Prodoren pogled ustvarjalca se ne ukvarja z navideznim in zunanjim, pač pa sega v notranjost, v intimo, in razgali bližnjega. Jerofejev, ki se je prostovoljno odpovedal visokemu položaju v skorumpirani družbi, stavi na iskrenost, ne pa tudi na obzirnost. Ponos ob spominu na velike pisce se v zgodbah tako meša z norčevanjem in odporom do skoraj vsega ostalega: do človeške, zlasti ruske neumnosti, naivnosti, slepega pokoravanja družbenim normam in zakonom, nerazgledanosti posameznikov, političnih fars in zablod ljudi na visokih položajih; ljubezen do ženske pa prerašča v strast in kasneje v totalen razvrat. Tako se ne gre posebej čuditi nad dejstvom, da se ga lasten narod še vedno bolj kot ne sramuje: ponosnega Rusa, najraje varno zakritega z debelimi plastmi oblačil, avtor ironično in brezobzirno razkrije v najbolj sramotnih, patetičnih in posmeha vrednih položajih. Slabo za promocijo naroda, zabavno za bralca.

O avtorju. Barbara Leban (1990), študent z bolonjsko diplomo.

Avtorjevi novejši prispevki
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Surov prostor bivanja: življenje med padanjem in vztrajanjem

  Silvija Žnidar

  Dokaj redko se srečamo z literaturo, ki bi se konkretno posvečala Romom, se poskusila približati njihovi »realni« eksistenci v svetu, problemom, ki jih doživljajo kot manjšina, itd. Na srečo je eden izmed tistih, ki skušajo z literaturo premostiti ta »primanjkljaj«, hrvaški pisatelj Kristian Novak, to opravil na pripovedno in vsebinsko izjemen način.

 • O Materinstvu. O smislu. O času.

  Mateja Arnež

  Nekatere zgodbe so težke. Težko jih je prebaviti. Težko jih je vmes vsaj malo ne odložiti, saj te zgodba – kljub izjemno berljivemu slogu – napolnjuje s tesnobo, ki iz strani v stran narašča v tvojih prsih. Kaj takega se mi ne zgodi ob prav veliko knjigah. Izjema so Dnevi zavrženosti. Pa sedaj Materinstvo.

 • Tragičen ljubezenski odnos na ozadju tragičnega zgodovinskega časa

  Jasna Lasja

  Olga se bere na več ravneh. Nazoren opis vzpona nemškega nacionalizma od pruskega kanclerja Otta von Bismarcka naprej, preko kolonialnih epizod in weimarske republike do ideologij nacionalsocializma ter študentskih nemirov leta 1968 nakazuje, da gre v prvi vrsti za zgodovinski roman.

Kdor bere, je udeležen!

Prijava na Literaturin obveščevalnik

* obvezno polje

Za obveščanje uporabljamo storitev Mailchimp, ki bo tvoje podatke uporabljala skladno s pravili. Vedno si lahko premisliš. Brez nadaljnjega. Navodila za odjavo ali spremembo nastavitev so na dnu vsakega elektronskega dopisa. Tvoje podatke in odločitve bomo spoštovali. Spodaj lahko potrdiš, da se s tem strinjaš.