LUD Literatura

Kjer je volja, tam je pot

Igor Plohl in Urška Stropnik: Lev Rogi premaguje ovire. Založba Pivec

Gaja Kos

Četrta iz serije slikanic o levu Rogiju, ki uporablja invalidski voziček (Lev Rogi najde srečo, Rogi in Edi na paraolimpijskih igrah, Lev Rogi v Afriki), se dogaja v Sloveniji. Rogi svoja prijatelja povabi na izlet presenečenja (namig: šli bodo v višave, od koder bodo naenkrat videli štiri različne dežele), vendar spotoma naleti na nekaj ovir: zatakne se mu že pri presedanju iz vozička v avto, a se iz zagatnega položaja uspešno reši, ko prispejo do razglednega stolpa v Prekmurju, kamor so namenjeni, jih pričaka novica, da zaradi težav z elektriko ne deluje dvigalo, ko se namenijo v gostilno, težko najdejo prosto parkirišče za invalide. Pločniki so brez ustreznih znižanj, pred gostilno druščino pričakajo stopnice, ko se vrnejo k avtu, ugotovijo, da je nekdo parkiral tako, da Rogi ne more v avto … Z nekaj potrpljenja in sodelovanja so slednjič vse ovire premagane in vrh stolpa, kjer so poplačani z imenitnim razgledom, osvojen. A lev Rogi si vseeno zaželi, da bi obstajal kak mojster, ki bi svet prenovil po meri njegovih koles. 

Igor Plohl torej bralca popelje po delu Slovenije – omeni značilno hrano, opiše razgled s stolpa Vinarium na Madžarsko, Avstrijo in Hrvaško ter na del naše države (razgledni stolp v knjigi sicer ni poimenovan) … –, hkrati pa tudi v svet arhitektonskih ovir, ki se ga večina sploh ne zaveda oziroma ga ne opazi, za gibalno ovirane osebe pa je lahko vir vsakodnevnih težav in frustracij. O tem avtor piše tudi v poučnem dodatku na koncu knjige, kjer opozarja na številne tovrstne ovire: pločnike brez znižanj ali z znižanji, ki so neuporabna, podlage iz granitnih kock, prestrme klančine, stopnice (zame je bil zanimiv podatek, da lahko električni vozički z gosenicami premagujejo tudi stopnice, a si jih le redkokdo lahko privošči), preozka vrata, neprilagojena stranišča, invalidska parkirišča na neustreznih terenih itd. V letu, v katerem smo, predvsem zaradi nacionalnega meseca skupnega branja, ki je bil posvečen povezavi med branjem in gibanjem, veliko govorili o knjigah, ki nas lahko na različne načine spravijo v (različna) gibanja, se mi zdi pomembno izpostaviti in otrokom predstaviti tudi knjige, ki se posvečajo gibalni oviranosti. V tem oziru ima tudi slikanica Lev Rogi premaguje ovire izrazito in dragoceno spoznavno funkcijo – opozarja na probleme, bralcu skozi živahno zgodbo in ob barvitih, vedrih ilustracijah približa življenje z invalidskim vozičkom ter tako doda kamenček v mozaik pestrega, raznolikega, samosvojega življenja, ki je toliko bogatejše, kolikor več njegovih plati poznamo. 

Slikanice o levu Rogiju, ki so vsaj deloma avtobiografske, so torej kombinacija leposlovnega in poučnega; k slednjemu prispevajo tudi QR kode, ki so vključene v knjigo in nas odpeljejo onkraj platnic, do video vsebin o gibanju z vozičkom, avtor pa otroke v kratki uvodni besedi povabi tudi na YouTube, na videokanal Lev Rogi. Spoznavno funkcijo sem že omenila; dragoceno pa je v zvezi s slikanico Lev Rogi premaguje ovire še nekaj – avtorjeva vedrina in optimizem ter univerzalno sporočilo, ki ga lahko razberemo iz zgodbe: kjer je volja, tam je pot. In tudi če so na njej ovire, ne smemo dopustiti, da bi nas ustavile in nam prekrižale načrte.

 

 

Objavo je omogočila Javna agencija za knjigo RS

 

JAK RS

 

O avtorju. Živi v Ljubljani, kjer bere, piše kritike in še kaj, urednikuje in tu in tam kaj prevede. Rada ima mladinsko književnost. Mumini so zakon! Kadar ne počne nič od prej omenjenega, športa ali odfrči na kak drug konec sveta, včasih zato, da športa tam. Poleti svojo pisarno (beri: laptop, telefon … →

Avtorjevi novejši prispevki
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Topel humor

  Gaja Kos

  Če življenje doma poteka po bolj ali manj ustaljenih tirnicah, se zunaj lahko pripeti marsikaj nepredvidenega.

 • Kdo je v gozdu frajer?

  Gaja Kos

  Vsak kaj zna je torej na neki način motivacijska knjiga, a v prvi vrsti vendarle predvsem živalska pripoved, malo razmišljujoča in malo akcijska, ki lepo teče.

 • Čebelje lekcije

  Gaja Kos

  Roman Leto, ko so prišle čebele je torej poleg najbolj očitnega – torej tega, da je roman o čebelah – tudi roman o odraščanju, iskanju lastnih poti, odkrivanju strasti, navezovanju in še čem. Če so dedka Ottmarja čebele naučile živeti, ni presenetljivo, da dajo vsak kakšno lekcijo tudi Josy. Kdor je pomislil, da roman o čebelah ne more biti drugega kot brenčeč dolgčas, se je pač zmotil.

Kdor bere, je udeležen!

Prijava na Literaturin obveščevalnik

* obvezno polje

Za obveščanje uporabljamo storitev Mailchimp, ki bo tvoje podatke uporabljala skladno s pravili. Vedno si lahko premisliš. Brez nadaljnjega. Navodila za odjavo ali spremembo nastavitev so na dnu vsakega elektronskega dopisa. Tvoje podatke in odločitve bomo spoštovali. Spodaj lahko potrdiš, da se s tem strinjaš.