Žiga Valetič

Žiga Valetič

Žiga Valetič je pisatelj, scenarist, publicist in grafični oblikovalec. Med leti 1998 in 2006 je prevedel več knjig mistične poezije. Publicistične tekste s področja popularne kulture in umetnosti za Poglede, revijo Bukla, revijo Ekran, spletni Odzven ter revijo Viva. Je avtor dokumentarnih filmov o slovenskem stripu ter o časopisu Pavliha, dejaven pa je tudi kot scenarist za igrane filme (Stvari, ki sem jih hotel početi s tabo, 2015). Kot grafični oblikovalec je za slovenske založbe opremil nekaj sto knjižnih del različnih zvrsti. Je aktivni član Slovenskega združenja za preprečevanje samomora in avtor poljudnoznanstvene knjige Samomor – večplastni fenomen.

Avtorjevi novejši prispevki
 • Dolžina časa

  Plavala sva in se smejala.
  Prosti slog je bil bolj prost od kravla.

 • Čakanje na rezultate

  Ne predstavljam si, da bi nekdo poklical kostumografa, ga angažiral in mu rekel, da bo delo dobil plačano, če bo film na koncu všeč komisiji. Scenaristi smo, po drugi strani, ves čas pri tem. Pišemo in delamo, delamo in pišemo na zalogo, za komisijo. Lahko umrem z več zanimivimi zgodbami, pa tega nihče niti opazil ne bo.

 • Romantiziranje samomora

  Kako z mladimi sploh govoriti o samomoru? Naslov maturitetnega eseja je namreč vse preveč tendenciozen, da bi omogočal relevantno refleksijo.

 • Čemu slikanice (v dobi pametnih igrač)

  Živimo v zapletenih časih. In vzgoja najmlajših otrok je v teh časih vse prej kot preprosta. Pustimo ob strani odrasle vidike družinskih težav – … →

 • Izkušnja Scenarnice ali neznanje je slaba bližnjica

  Vsi prikimavamo, ko nanese vprašanje na pomanjkanje scenarističnih veščin v slovenskem filmsko-televizijskem prostoru, ampak po vsem kimanju se zgodi in spremeni bore malo. Zakaj je … →

Vsi avtorjevi prispevki

Izdelava: Pika vejica