LUD Literatura

Tone Škrjanec (foto: DK)

Tone Škrjanec

Tone Škrjanec (Ljubljana, 1953), pesnik in prevajalec. Zaključil je študij sociologije na nekdanji ljubljanski Fakulteti za sociologijo,  politične vede in novinarstvo. Po krajšem službovanju v prosveti je bil  skoraj deset let zaposlen kot novinar. Od  leta 1990 deluje je koordinator programa v KUD-u France Prešeren, kjer od samega začetka leta 1994 organizira ljubljanski festivala poezije Trnovski  terceti. Pesmi Toneta Škrjanca so našle svoje mesto v mnogih domačih in tujih antologijah slovenske sodobne poezije in so prevedene v številne svetovne jezike. Poleg pisanja poezije tudi prevaja, predvsem sodobno ameriško literaturo (Paul Bowles, William S. Burroughs, Charles Bukowski, Gary Snyder,  Frank O’Hara, Timothy Liu, Kenneth Koch, Jack Spicer, Anselm Hollo, Kenneth Rexroth, …), sicer pa tudi iz hrvaškega in srbskega jezika.

Izdal je pesniške zbirke  Blues zamaha (1997), Sonce na kolenu (1999), Pagode na  veter (2001), Noži (2002)Baker (2004), Koža (2006), Duh želve je majhen in zelo star (2009) in Med drevesi/Among Trees (slo/ang 2010). Njegove pesniške zbirke, izdane v tujini, so: Pilnowanie chwil (Zielona Sowa, Krakow, 2005), Vseki ima svoja bljan (Izdatelstvo »Karina-Mariana Todorova«, Sofija, 2008), Sun on a Knee (Ugly Duckling Presse; New York, 2005/2008/2010), I’ll Calm the Horses (Ugly Duckling Presse; New York, 2010), Koža (Naklada Lara, Zagreb, 2012).

Diskografija (poezija z glasbo): Košček hrupa in ščepec soli (2003, več avtorjev), Lovljenje ritma (2006, samostojna plošča z glasbenikom Janijem Mujičem), Pri besedi z glasom in zvokom (2011, več avtorjev).

 

Avtorjevi novejši prispevki
 • 2 pesmi

  z vrha se je spustila toplota, ni bil bog, veliko jih to pomeša, to bleščečo svetlobo in toploto.

 • Vrv, nož, prepad

  Za šotorom je vedno zelena goščava. In v goščavah po definiciji preži. Nekaj bolj ali manj negibnega in z izbuljenimi očmi. Nekaj bolj ali … →

 • Steznik

  Nisem videl steznika. Gledal sem stran. Ves čas sem gledal stran. Ni me brigalo. Naj kar ostane tako. Naj še … →

 • Srebro

  Tako počasi se premikamo, da ne gremo nikamor. Še dolgo bomo ostali tukaj, med temi črnimi in temno vijoličastimi griči. … →

 • john wayne

  kaže, da danes ne bo nič s sprehodom po mestu. tudi večerni obisk je začel vse bolj viseti v zraku. … →

Vsi avtorjevi prispevki

Kdor bere, je udeležen!

Prijava na Literaturin obveščevalnik

* obvezno polje

Za obveščanje uporabljamo storitev Mailchimp, ki bo tvoje podatke uporabljala skladno s pravili. Vedno si lahko premisliš. Brez nadaljnjega. Navodila za odjavo ali spremembo nastavitev so na dnu vsakega elektronskega dopisa. Tvoje podatke in odločitve bomo spoštovali. Spodaj lahko potrdiš, da se s tem strinjaš.