Agustín Fernández Paz – Ime mi je Skywalker

Agustín Fernández Paz, Ime mi je Skywalker. Ilustracije Miha Hančič. Prevedla Barbara Pregelj. Medvode: Založba Malinc, 2015

Katja Krajnc

Morda je največja odlika tega nenavadnega mladinskega romana španskega pisatelja A. G. Paza izviren način vpeljave problematike marginaliziranih posameznikov. Kaže se v prepričanju glavne junakinje Raquel, da je moški, ki ga opazi pred veleblagovnico, neviden vsem, razen otrokom. S pomočjo ilustracije ugotovimo, da je »nevidnež« v resnici brezdomec, ki se poimenuje kot Skywalker, neviden pa je le tistim, ki ga nočejo videti. Ta premišljenost razkriva neprecenljivo moč otroške empatije, zvedavosti in radovednosti ter ohranjanje otroške naivnosti, pri čemer se avtor učinkovito igra z metaforiko. Pripoved je uravnotežena,  precejšnje število opisov in obrazložitev dogodkov, ki bi se sicer lahko zdeli kontradiktorni, je postavljenih na prava mesta in tako primerna za ciljno skupino bralcev. Ti se lahko poistovetijo tudi z izgovori, s katerimi Raquel obiskuje skrivnostnega moškega. Ko ji brezdomec Skywalker pojasni, da je s poslanstvom končal in gre na svoj planet, pa razkrije še junakinjine preostale vrednote, ki povzemajo bistvo mladinskega romana: iskrenost, neobsojanje in človečnost. Renomiranemu Galičanu je tako z izbiro teme, pozornostjo do detajlov in rahločutnim slogom uspelo ustvariti malo mojstrovino.

O avtorju. Katja Krajnc je magistrska študentka slovenistike in hispanistike. Teorijo navdušeno pretaplja v prakso pri novinarskem in radijskem delu ter poučevanju slovenščine za tujce.

Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Antologija: Slepomišnice

  Irina Lešnik

  V pesniški antologiji Slepomišnice kljub naslovu ni veliko slepomišenja. Izbrane pesmi namreč združuje izredno pomembno področje otrokovih pravic. Otroške (tudi morebitne odrasle) bralce jemlje nadvse resno in poleg klasičnih otroških tem, povezanih z igro, šolo, odraščanjem, brezskrbnostjo, svobodo ipd., razkriva tudi resnejše teme, kot so vojna, lakota, osamljenost, smrt.

 • Hella S. Hasse: Črno jezero

  Kaja Blazinšek

  Prvo literarno delo nizozemske pisateljice Helle S. Hasse, novela Črno jezero, je drobna knjižica, ki v sebi skriva temno moč oprijema vodnih rastlin jezera Telage Hideung in odkriva neke druge, postranske razsežnosti kolonializma.

 • Matevž Šalehar Hamo – Lubezen

  Aljaž Krivec

  Izdajanje knjig z glasbenimi besedili ni posebej pogosta praksa, čeravno je to pri nas celo ena od točkovnih kategorij za status kantavtorja, samozaposlenega v kulturi. Od glasbenikov se torej v birokraciji pričakuje, da to počnejo.