Dav Pilkey: Kapitan Gatnik in razjarjeno rohnenje radioaktivnih roboboksaric

Prevod Boštjan Gorenc, Mladinska knjiga

Gaja Kos

Čeprav že nekaj časa nisem napisala ničesar o Kapitanu Gatniku, to seveda ne pomeni, da superjunak v gatkah, ki ga lahko (pst!) onesposobi že navadna vodna pištolca, lenari in si tu in tam ne da opravka z reševanjem sveta. Pravzaprav ima tako polne roke dela, da je uspel ameriški avtor in ilustrator Dav Pilkey z njegovimi vrtoglavimi akcijami napolniti že deseti epski roman! Tako kot pri predhodnih devetih si tudi pri tem zavozlamo jezik, preden do konca izgovorimo naslov, in tako kot prejšnji je tudi deseti poln nasilja, napetih srečanj med dobrimi in zlimi, neverjetnih naprav in izumov, štosov in seveda slikogibov, ki zahtevajo obvladanje posebne tehnike obračanja strani za prikazovanje nasilnih prizorov. V čem je torej posebnost desetega romana in kako, da se Pilkey še vedno ni izpel, kar je superjunaški dosežek samo po sebi, glede na to, da večini avtorjev zaškripa že pri drugi knjigi trilogije? Lepo po vrsti. Ena izmed posebnosti, ki je skorajda ne moremo spregledati, je dejstvo, da najnovejša knjiga ponuja odgovore na tri velika, da ne rečem temeljna  vprašanja: kdo je zares kriv za izginotje dinozavrov, kdo je zares kriv za ledeno dobo in kdo je zares kriv za to, kar zmotno imenujemo veliki pok in bi v resnici morali imenovati veliki ka-bluš. V omenjenem pa se že skriva tudi odgovor na vprašanje, kako oziroma zakaj uspeva Pilkeyu – zato, ker je človek, ki ve zaresne odgovore na takšna vprašanja, več kot očitno veliko bolj genialen od ostalih pisateljskih kolegov. Pa še dobronamerno opozorilo: berite sede ali leže, ker se vam utegne od vseh časovnih skokov v bližnjo in daljno preteklost in prihodnost in od vseh starejših in mlajših in zoprnih in zlobnih dvojnikov naših junakov in antijunakov kratkomalo zvrteti.

O avtorju. Živi v Ljubljani, kjer bere, piše kritike in še kaj, urednikuje in tu in tam kaj prevede. Rada ima mladinsko književnost. Mumini so zakon! Kadar ne počne nič od prej omenjenega, športa ali odfrči na kak drug konec sveta, včasih zato, da športa tam. Poleti svojo pisarno (beri: laptop, telefon … →

Avtorjevi novejši prispevki
Bodi udeležen. Sodeluj. Prijavi se na novice.
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Jo Nesbø in Per Dybvig: Prdoprašek doktorja Proktorja

  Gaja Kos

  Prva asociacija na ime Jo Nesbø so verjetno kriminalke. Druga, tesno povezana s prvo, zapit višji kriminalistični inšpektor Harry. Ampak Norvežan Nesbø zna pisati tudi … →

 • Najboljši vseh možnih svetov, drugič

  Tina Bilban

  Junija 2020 smo že vsi vedeli za COVID-19, za nami sta bili že prva razglasitev epidemije in prva razglasitev njenega konca, preizkusili smo zaprtje cele plejade inštitucij, od kulturnih do izobraževalnih. Ampak ko takole gledam nazaj – pa upam, da ne gre samo za nostalgijo –, je svet takrat še kar nekako izgledal.

 • Nekaj pisem, cel svet

  Gaja Kos

  Založbe Chiara doslej nisem povezovala s knjižnim programom za otroke ali mladino, morda še najbolj s priročniško literaturo. A kot kaže prelet njihove spletne strani, se nekaj naslovov pojavlja tudi s tega literarnega področja, med njimi še posebej pade v oči knjižica Pisma Božičku, ob kateri sem zastrigla z ušesi že zaradi imen na platnici – avtorja sta namreč uveljavljena in nagrajevana domača pisateljica in ilustrator, Janja Vidmar in Peter Škerl.

Izdelava: Pika vejica