Kako … je že konec?

Andrej E. Skubic in Igor Šinkovec, Telefon ali tisoč stvari. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2018 (zbirka Deteljica)

Gaja Kos

Po Skubičevem uspelem prvencu za otroke oziroma po prvih knjigah iz zbirke Trio Golaznikus, bralec od avtorja pač pričakuje dobre knjige za otroke; kaj hočemo, človek se hitro razvadi. Ilustrirana knjiga Telefon ali tisoč stvari se začne čisto obetavno, z zanimivim izborom likov, telefonom in kamnom, in presenetljivo filozofsko – telefon sprašuje kamen za kaj je, kamen odgovarja, da pač je, telefon se zmrduje, da to ni bogve kaj, na kar kamen zaključi, da je nedvomno več, kot če ga sploh ne bi bilo. “„V glavnem,» je rekel kamen, „jaz imam čas za dolgčas.»” Njegov dolgčas je seveda nekaj drugega od našega, saj je časovna perspektiva nekoga, ki se je družil z dinozavri in je še vedno tu, pač nujno drugačna od naše. Pa jih imamo – bivanjska vprašanja in prikaz različnih perspektiv, čemur se pridruži še razglabljanje o prijateljstvu in minljivosti.

Kasneje pride v igro nov lik, tokrat človeški – deček Peter, ki najde mrtev telefon in ga v igri domiselno preobrazi v „tisoč stvari». Toda napoči čas, ko stari telefon zamenja pravi in nekdanji telefon, zdaj odslužena igrača, spet konča pri kamnu. V tem delu avtor izpostavi moč otroške domišljije in se hkrati sprehodi med plusi in minusi (npr. stalna kontrola) mobitelov. Ne glede na minuse, sodobna tehnologija na koncu povozi domišljijo, kar med drugim pomeni, da bodo igro na prostem nadomestile igrice na telefonu.

Vse lepo in prav, če se knjiga tu ne bi tudi končala. Že res, da zna Skubic odnose začrtati na hitro, a dovolj uspešno, ampak likov (med katerimi se težko odločimo, kateri bi bil sploh najbolj podoben glavnemu junaku; v kolikor naj bi bil to naslovni telefon, v polovici knjige nastopa kot truplo!) vendarle ne poveže v celovito zgodbo, pač pa ostane pri nečem, kar je še najbolj podobno nastavkom za zgodbo. Zdi se, kot bi Skubic vzel določene elemente iz svoje zbirke Trio Golaznikus (telefon, prijateljstvo …) in iz njih (na hitro?) sestavil knjigo, ki žal pušča vtis zgolj stranskega produkta. Kar je škoda, ker avtor vendarle tudi tu pokaže svoje močne točke, na primer spretno povezovanje na videz lahkotnega, enostavnega dogajanja z resnimi, neenostavnimi temami in vprašanji. Z domiselnimi prizori – ognjenik, ki izbruha kamen je upodobljen kot nekaj živega, vešča v sovi, učiteljica brez glave … (in zanj značilnim, a v tem primeru morda celo nekoliko preveč umirjenim koloritom), se izkaže tudi Igor Šinkovec. V knjigi torej ne manjka tisoč stvari, nekaj pa le.

O avtorju. Živi v Ljubljani, kjer bere, piše kritike in še kaj, urednikuje in tu in tam kaj prevede. Rada ima mladinsko književnost. Mumini so zakon! Kadar ne počne nič od prej omenjenega, športa ali odfrči na kak drug konec sveta, včasih zato, da športa tam. Poleti svojo pisarno (beri: laptop, telefon … →

Avtorjevi novejši prispevki
Bodi udeležen. Sodeluj. Prijavi se na novice.
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Tudi otrokom vesoljčkov ni vedno lahko

  Gaja Kos

  Brata Predin sta, kot naročeno za knjižne projekte, zavezana eden besednemu in drugi vizualnemu. Andreja Predina poznamo predvsem kot pisatelja, novinarja in urednika; med drugim je zakrivil tudi odlični roman Na zeleno vejo, ki je pred leti odlično buril duhove in vnemal vroče debate.

 • Življenje kot pravljica

  Gaja Kos

  Čeprav je knjiga Pravljično potovanje Hansa Christiana Andersena prevedena in je prvič izšla v Švici (iz nemščine jo je pretočila Neža Božič), je vsaj napol slovenski izdelek: besedilo avstrijskega publicista in pisatelja ter sodelavca Avstrijskega radia je namreč s podobami oplemenitila naša ilustratorka Maja Kastelic, ki je nasploh izjemno mednarodno dejavna in iskana.

 • Kdo je danes glavni

  Gaja Kos

  Staršem je gotovo dobro znana faza »Bom sam!« / »Bom sama!«. Ko si v največji naglici, si bo otrok poskušal sam zavezati čevlje, in ko si ravno vse posesal, se bo sam lotil stresanja kosmičev v skodelico … Kaj pa drugega!

Izdelava: Pika vejica