LUD Literatura

Samo papir in pisalo

Jernej Županič

Prepišna anketa: Jernej Županič

uredništvo

Tema letošnjega festivala bralne kulture Prepišno uredništvo bo poezija. Pred festivalom, ki bo potekal med 20. in 23. majem v LUDi knjigarni na Trubarjevi 51, smo zato nekaj slovenskih pesnikov in pesnic prosili, da z nami delijo svoje misli o poeziji. Odgovarjal je Jernej Županič.

Kaj vse ni poezija?

Stvari, pojmi, dejavnosti. Pa ne mi zdaj »ampak po svoje je tudi kamen poezija, če je zelo skladen sam s sabo« – če bi bilo tako, bi bila poezija vse in po drugi strani nič.

Že Platon je preganjal pesnike, katera družbena ureditev pa je za poezijo (po vaše) najboljša in zakaj?

Demokracija je v redu, kar se tega tiče. Ali pa fevdalizem, v katerem plemiči med sabo tekmujejo, kdo ima boljšega (ali bolj slavnega?) dvornega pesnika.

Nujna pesniška oprava, če je kakšna?

Samo papir in pisalo.

Vaša najdaljša pesniška ekspedicija do zdaj?

Do Londona in nazaj, z letalom. Nič posebej razburljivega na poti, samo tečne skrbi v zvezi z morebitnimi karantenami in podobnim, ker je bilo v koronskem času.

Najljubši predmet, umetniški izdelek, film ali glasbeni komad, povezan s temo poezije.

Mark Ronson / Miley Cyrus, »Nothing Breaks Like a Heart«. Z naslovom se rima verz »things fall apart«, in rad si mislim, da je to referenca na Yeatsa ali Achebeja ali oba. Pa dober komad je, proper pop.

Nadaljujte stavek: Poezija je iz besed …

… ne iz idej (Mallarmé).

Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki

Kdor bere, je udeležen!

Prijava na Literaturin obveščevalnik

* obvezno polje

Za obveščanje uporabljamo storitev Mailchimp, ki bo tvoje podatke uporabljala skladno s pravili. Vedno si lahko premisliš. Brez nadaljnjega. Navodila za odjavo ali spremembo nastavitev so na dnu vsakega elektronskega dopisa. Tvoje podatke in odločitve bomo spoštovali. Spodaj lahko potrdiš, da se s tem strinjaš.