LUD Literatura

Pismo

Dano Ličen

Zaljubil sem se iz fatalizma. Iz želje po destrukciji lastnega bitja na prafaktorje tvojega telesa. Tam sem se izgubljal, dokler me nisi začela dojiti in izrekati pohval. Rada si govorila, da ti je prišlo, če zaradi slučaja matere narave tega ne morem videti. Zavijal sem se v oblak tobačnega dima in upal, da ne uvidiš najine napake, ki sem se jo naučil jemati za svojo. Samo zato sem ti v spanju kazal hrbet.

Zasvojen sem z občutkom krivde, ki na plan prihaja v oblikah kaznovanja tvoje podobe. Vem, da za tvoje ustnice ni boljšega moškega, da si kraljica, ki je srečala kralja in da je pritisk vloge tisti, ki je kriv, da sva na prestolu stopicljala kot majhna otroka ali oskubljenega piščanca. Ko si na vrhu, je težko spraševati po podrobnostih nečesa, kar ne deluje. Težko je izreči svoje občutke, če pa je oder celoten svet. Brez sčiščenega ogledala sva si gledala v oči in upala, da bodo dvorjani pobrali najin trik in ga v svet odnesli kot nekaj, kar lahko deželi prinese blagostanje in mir. »Končno smo ju našli!« bi vpili na ulicah.

Morda bi morala ločiti spalnice in se sporazumevati preko pisem. Dovoljeno bi ti bilo jemati ljubimce, ker si ženska mojega srca. Dovoljeno bi mi bilo živeti v eteričnem naboju ljubezni, ki telesnost potrebuje takrat, ko je potrebna za ples obredja druženja. Saj oba veva, da sva večna in so palače le namišljene igrače siromakov.

Počivam pred podpisom. Morda opažaš okoren tok pisave, namenjen izključno tebi. Nujo, da tik pred zdajci zapišem še nekaj pomenskega, ki bo pustilo vtis na pohištvu. Razhajava se, ker se v času skupnega življenja nisva naučila izreči iskrene in konstruktivne laži.

PS: Obleke so v sušilcu in kupček barvanega perila čaka na javno izobešanje. Popravil sem puščajočo vrtno uto, vse v dveh dneh tvojega izostanka. Poleg tega sem ti spisal pravljico.

Tekst je nastal na Urnih zgodbah.

 

 

O avtorju. Dano Ličen (1987) je nagrajeni jazz pevec, vodja nagrajene zasedbe NOVA jazz quintet, v Sloveniji ter Italiji razstavljeni slikar in organizator dveh glasbenih sestavov, ki si od malih nog želi pisanja. 

Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • Njegova fotografija

  Aljaž Krivec

  »Boš kmalu?« je vprašal Aleš. Vid mu ni odgovoril, buljil je v urejevalnik videoposnetkov, za katerim je čepel že ves dan. »Kdaj, misliš, da nam bodo končno … →

 • Zvok odrešitve

  Arjan Pregl

  Tuuut. In potem tišina. Na tleh se je nekaj premaknilo. Počasi in previdno. Kot žival, bitje noči. Kot da pozdravlja temo, starega prijatelja, in skupaj … →

 • Potopitev

  Arjan Pregl

  »… in poroča, da je prišlo do nove tragedije. Na razburkanem morju se je prevrnila ladja z begunci. Utonilo je sedemsto ljudi.« – Fak, pa … →

Kdor bere, je udeležen!

Prijava na Literaturin obveščevalnik

* obvezno polje

Za obveščanje uporabljamo storitev Mailchimp, ki bo tvoje podatke uporabljala skladno s pravili. Vedno si lahko premisliš. Brez nadaljnjega. Navodila za odjavo ali spremembo nastavitev so na dnu vsakega elektronskega dopisa. Tvoje podatke in odločitve bomo spoštovali. Spodaj lahko potrdiš, da se s tem strinjaš.