Dušan Mitana, foto: Robert Hüttner (Pravda)

Dušan Mitana

Dušan Mitana, v marsičem ključno ime slovaške književnosti, je s spretno izmuzljivo pisavo in vztrajno uporniško držo zgodaj postal kultna osebnost, še danes navdih mnogih slovaških pisateljev. Že od začetka ga je zanimalo t. i. odprto delo. Skrivnost v njegovo zgodbo praviloma stopi v obliki zagonetnih motivov in zakodiranih odnosov med osebami in položaji, ki so očarljivo zgodbeno gibalo, neredko pa skrivajo tudi poanto, sporočilo o svetu, kar jih dela privlačne za širok bralski krog. Enigmatičnost, pod katero domujejo tudi družbenokritične prvine, je Mitano ustoličila ne le kot največjega slovaškega mojstra kratke zgodbe, temveč si je prislužil tudi zaščitni znak največjega literarnega mistifikatorja.

Avtorjevi novejši prispevki
  • Skrivnost svetega večera

    Ob osmih zjutraj se je vrnil s službenega potovanja, utrujen po prečuti noči. Soba je bila razmetana, na vrvi, napeljani od omare do okna, so visele plenice, otroške srajčke, plaščki. Takoj je zaslutil nevšečnost. Na kavču je ležal listek: »Me je zagrabilo. Spet si se nečemu izognil. Vsaj pesti drži.« Porinil je glavo pod pipo in stekel ven.

  • Božično potovanje

    Avtobus je bil mrzel in čisto prazen. Bil sem edini potnik. Šofer mi je jezno izročil vozovnico, brez besedice. Razumel sem ga; tudi jaz sem si znal predstavljati veliko prijetnejše preživljanje svetega večera.

Vsi avtorjevi prispevki

Avtorjeve knjige

Izdelava: Pika vejica