Hiša

Teja Močnik

Sedla sta si nasproti. Kljub formalnim okoliščinam sta izbrala bolj neformalno okolje kavarne v bližini notarja. Oba sta naročila kavo in takoj prešla k stvari. Ona je iz torbe potegnila mapo in iz nje izvlekla nekaj papirjev.

»Boš prebral?« jih je pomolila proti njemu.

»Prav.«

Vstala je, mu podala papirje in sedla nazaj. S koleni sta se nerodno trčila pod mizo in postalo jima je neprijetno.

»Oprosti,« se je opravičila in takoj skrčila noge k sebi.

»V redu je,« je zamahnil z roko in hitro prešel k branju, da bi premagal nelagodje, ki ju je obšlo ob dotiku.

»Ocenjena je na 240.000 tisoč, vendar agent pravi, da bi lahko zanjo dobila bistveno več, če jo prodava,« se je vmešala, še preden je prebral do konca.

Oči je odvrnil od papirja in jo pogledal.

»Nočem v prodajo. Obdržal bi hišo in izplačal tvoj delež. Zraven lahko vzameš še vso notranjo opremo, razen komode v spalnici in opreme v otroški sobi.«

Presenečeno ga je pogledala.

»Mislila sem, da je nočeš. Poleg tega si rekel, da me ne moreš izplačat,« se je začudeno zazrla vanj.

Potresel je skodelico, da se je usedlina kave oprijela njenih sten. Ošvrknil je sajaste podobe, ki so se risale na njih.

»Premislil sem si. Rad bi ostal v njej. Hiša mi je všeč, veliko energije in časa sva vložila vanjo.«

Premaknila se je, noge je prekrižala v drugo smer in pogledala stran. Naredila je požirek kave. Potem je odložila skodelico nazaj na podstavek in se za nekaj sekund tudi ona zazrla v kavno usedlino.

»Pa boš lahko dobil toliko denarja v treh mesecih?«

»Vzel bom kredit, nekaj si bom izposodil.«

S podstavka je pograbila vrečko sladkorja in jo pomencala med prsti.

»Dobro, meni je prav tako. Komoda lahko ostane v hiši. In oprema v otroški sobi tudi, ni problema.«

»Dogovorjeno.«

»Potem podpiševa?«

»Seveda, podpišiva.« Poteze na njegovem obrazu so se sprostile.

»Imava še čas za eno pivo?« se je igrivo nasmehnil proti njej.

Pogledala ga je izpod čela, potem je ošvrknila uro.

»Še 20 minut, hitro sva se zmenila.«

»Vedno sva se vse hitro zmenila,« je rekel nekoliko cinično.

Nič ni rekla na to. Naročila sta temno pivo in si ga razdelila na pol.

Zadovoljno sta trknila in se pod mizo spet nalahno dotaknila s koleni. Tokrat jih nista odmaknila.

Pivo je bilo ledeno mrzlo. Srknila sta pene z vrha zarošenega kozarca in se zatopila vsak v svoje misli.

Precej časa sta tako sedela. Potem je prekinila tišino: »Bi šla?«

Pokimal je.

Sirene so se oglasile, ko sta zapuščala lokal. Nekaj temnega ju je spreletelo ob predirljivem zvoku. Pomaknila sta se bliže drug drugemu, da sta začutila toploto, ki sta jo oddajala. K notarju sta prišla nekaj minut čez dogovorjeno uro. Neprepričljivo sta v roki vzela ponujeni pisali. Pogodbi sta podpisovala z grenkim okusom piva v ustih.

Ko sta opravila, jo je prosil za prevoz. Brez oklevanja je pristala. Svoj izvod pogodbe je vrgel na zadnji sedež, poleg njene. Opazil je, da je z otroškega stolčka odstranila igrače.

Vozila sta se v tišini in medlo gledala predse. Izza nizkih hiš je vzhajala dimna zavesa. Zaprla je ventilacijo, da bi udušila dražeč vonj, ki je od zunaj prihajal v avto. Bliže ko sta bila črnemu oblaku, bolj sta si želela, da bi vožnja trajala.

O avtorju. Teja Močnik (1982) je na Filozofski fakulteti v Ljubljani doktorirala iz antropologije otrok in otroštva. Piše kolumne, eseje in kratko prozo. Leta 2021 je pri založbi LUD Literatura izšla njena kratkoprozna zbirka Kamni z Marsa.

Avtorjevi novejši prispevki
Bodi udeležen. Sodeluj. Prijavi se na novice.
Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • medsvetovi

  Jana Rajh Plohl

  Družilo jih je le to, da so se njihove noge bojevale za poslednje korake. Pred njimi se je odpiral kos zemlje, prežet s sladkobo neznanega sveta. Ob zahrbtnem bobnenju je njihova telesa pričela preraščati groza, ki bi jih ob popolni prevladi okamnila. S prahom in kamenjem ranjena stopala so sedaj tekla naprej le še po prstih.

 • Ultrafine

  Karmen Petric

  Avgustovsko jutro je bilo tako soparno, da so se Daši na poti v službo oblačila zalepila ob telo. Nevajeno tekačico v zbledelih espadrilah, a tudi zvesto zamudnico, je začelo zbadati med rebri. Že po prvi polovici prečkanja čez rdečo bi najraje odnehala, a jo je prepodilo hupanje jeznih voznikov.

 • Trije nasveti za življenje

  Aljoša Toplak

  Zvečer te bo obiskala ženska, priplazila se bo skozi okno v kopalnici, celo slišal boš hrup, pa se ne boš zmenil, dalje boš bral knjigo, napol pokrit z odejo, z bosimi nogami na ograjici postelje – dokler ne boš začutil vetra in se bo prikazala nad tabo. Njene oči bodo kot oči zveri, ne, da bi bile jezne, zgolj na neki ne docela opredeljiv način bodo spominjale na oči zveri.

Izdelava: Pika vejica