LUD Literatura

Konkurs (minutna drama)

Eva Kučera Šmon

Pred fotografskim platnom sedi starejši moški. Oči ima obrnjene proti čevljem množice ljudi pred njim. Njegov pogled potuje od Nike Airmax superg iz katerih kukajo kosmati gležnji, in nazaj k lastnim usnjenim čevljem, ki jih je z Marto kupil v Italiji. Nike Airmax čevlji ga gledajo in niso zadovoljni s tem, kar vidijo. Gledajo ga z leve, ni v redu, z desne, ni v redu. 

 

NIKE AIR MAX

Suknjič dol. 

Starec ga s tresočimi rokami sleče, Nike Airmax opazuje. Z leve, ni v redu, z desne …

NIKE AIR MAX

Jebenti … ta srajca … a nimamo kaj boljšega? 

Majhne špičaste balerinke prinesejo nekaj boljšega. Nike Airmax ni zadovoljen. 

Z leve … 

NIKE AIR MAX

Grdo ko kurac. 

Z desne … 

NIKE AIR MAX

Vse dol z njega. Sej je podpisal. A je podpisal? 

Majhne balerinke pristopijo do starca, ki počasi leze vase. Začnejo ga slačit, grobo, pregrobo. Lakasti čevlji mu pokažejo, da je podpisal. 

NIKE AIR MAX

Ti čevlji … 

Balerinke se ustavijo pri čevljih in čakajo na razsodbo. Vsi čakamo na razsodbo. 

NIKE AIR MAX

Grdo ko kurac. 

Majhne balerinke prinesejo nove Airmax superge in zamenjajo starčeve čevlje.  

Nike Airmax gleda, majhne špicaste balerinke gledajo, mi gledamo in čakamo na razsodbo.

NIKE AIR MAX 

Grdo ko kurac … (premor) ampak s konceptom (smeh). 

Nike Airmax stopi za fotoaparat in ko že skoraj škljocne, se nag starec v novih Airmaxicah zgrudi na tla. Vsi gledamo in čakamo na razsodbo. 

NIKE AIR MAX

PA TO JE … (premor) FAKING GENIALNO!! 

Sprožilec začne divje šklojacti. Bliskavica nas zaslepi.  Starčeva noga narahlo trzne. 

O avtorju. Eva Kučera Šmon (1997) je dramatičarka, scenaristka in producentka. Trenutno končuje magistrski študij filmske in televizijske produkcije na AGRFT. Njeno dramsko besedilo Na začetku počasi, potem pa tempo, tempo je bilo objavljeno v literarnih revijah Literatura, Dialogi, November, Adept in Nebulae ter bilo radijsko uprizorjeno na radiu ARS. Za svoje … →

Pogovor o tekstu

Pripiši svoje mnenje

Sorodni prispevki
 • MEDEJINA SPREMENLJIVKA X ali Študija problematične mlade ženske

  Neva Accetto Vranac

  Osebi se nahajata na dnu brezna, ki ga od zgoraj osvetljuje luč. Medeja se zbudi na zguljenem usnjenem kavču. Na njenem puloverju so strjeni madeži bruhanja. Obe njeni dlani, oba komolca in oba bicepsa so pritrjeni na marionetne vrvice, ki se dvigajo v nedefinirane višave brezna. Jazon poležava na tleh pred ognjiščem. 

 • Homo carbonensis

  Sebastijan Pešec

  Elipsasti avditorij je razsvetljen z umetno svetlobo, ki enakomerno žari iz gladkega, ravnega stropa in oponaša opoldansko sonce. Udobni naslanjači, mehke preproge in blazine na vseh dvignjenih podestih so polni ljudi, ki žvečijo različne prigrizke. Vsi tisti, ki sedijo v vrstah stran od sredine, imajo na enem ali dveh ušesih elektronske naprave lijakaste oblike. Na sredini prostora, na najnižji točki, je raztegnjena velika blazina, na kateri leži šest ljudi, z glavami, oprtimi na dlani.

 • Bratonski pil

  Tamara Matevc

  Zgodba o bratonskem pilu je nastala nekje okoli l. 1724, Ivanu Škafarju, čigar zapis je izhodišče moje kratke zgodbe, pa jo je pripovedoval Števan Pivar (1861–1948) … →

Kdor bere, je udeležen!

Prijava na Literaturin obveščevalnik

* obvezno polje

Za obveščanje uporabljamo storitev Mailchimp, ki bo tvoje podatke uporabljala skladno s pravili. Vedno si lahko premisliš. Brez nadaljnjega. Navodila za odjavo ali spremembo nastavitev so na dnu vsakega elektronskega dopisa. Tvoje podatke in odločitve bomo spoštovali. Spodaj lahko potrdiš, da se s tem strinjaš.