LUD Literatura

Julia Sarachu

Julia Sarachu Vodopivec

Julia Sarachu (La Plata, Buenos Aires, Argentina, 1976) je diplomirala iz književnosti na univerzi v Buenos Airesu, kjer je tudi raziskovalka na katedri za slovansko literaturo. Leta 2004 je ustanovila založbo Gog y Magog, ki je do zdaj objavila več kot 90 zbirk argentinske, latinskoameriške in druge sodobne poezije, med njimi je tudi mnogo zbirk poezije slovenskih avtorjev. Objavila je zbirko pesmi Preobrazbe (Transformaciones, 2004) in Lepota volka (Bellezas del lobo, 2007) ter romana Dva para oči vidita več kot eden (Cuatro ojos ven más que dos, 2005) in Ruske babuške (Muñequitas rusas, 2009). Izbrala, prevedla in izdala je antologije poezije Simona Gregorčiča Pesnikov magnet (El imán del poeta, 2008), Alojza Gradnika Opustošena zemlja (La tierra desolada, 2009), Svetlane Makarovič Pelin žena (Mujer ajenjo, 2010) in Edvarda Kocbeka Poezija v hologramih (Poesia en holograma, 2011). Trenutno zaključuje doktorat na UBA, tema njene doktorske dizertacije pa je dialektični odnos med razvojem slovenske poezije ter družbenimi in političnimi spremembami v Sloveniji od začetka 19. stoletja do leta 1991.

Avtorjevi novejši prispevki
  • Tožba birokratskega poeta

    Novembra lani me je Andrej Hočevar povabil k sodelovanju pri projektu kritiškega ocenjevanja slovenskih knjig, objavljenih v tujini. Glede na to, … →

Vsi avtorjevi prispevki

Kdor bere, je udeležen!

Prijava na Literaturin obveščevalnik

* obvezno polje

Za obveščanje uporabljamo storitev Mailchimp, ki bo tvoje podatke uporabljala skladno s pravili. Vedno si lahko premisliš. Brez nadaljnjega. Navodila za odjavo ali spremembo nastavitev so na dnu vsakega elektronskega dopisa. Tvoje podatke in odločitve bomo spoštovali. Spodaj lahko potrdiš, da se s tem strinjaš.